Doi vulturi dintr-o specie rară din Spania, găsiţi în România. Cum ar fi ajuns la noi


Ultimul update: Joi 09 Mai 2019 09:22
Data publicarii: Joi 09 Mai 2019 08:35
Categorie: Stiri Stiinta

"Excursia" vulturilor negri care s-au rătăcit pe pământ românesc a luat sfârşit. Juan şi Kutelka, cele două păsări au fost transportate acasă în Bulgaria.

Păsările fac parte dintr-un program de repopulare al speciei în ţara vecină în urmă cu trei săptămâni însă aceştia au zburat până în România, unde nu şi-au mai găsit hrană şi au aterizat de forţă. Păsările înfometate au ajuns la centrul de reabilitare al păsărilor sălbatice din judeţul Mureş.

Aventura celor două păsări a început în mijlocul lunii aprilie când au ajuns pe pământ românesc după ce au zburat din Bulgaria unde păsările fuseseră aduse special din Spania. Ornitologii au încercat reintroducerea speciei. Doar că păsările odată eliberate din voliere au zburat spre România.

 

Unul dintre vulturi a ajuns în Vrancea, iar celălalt, lângă Sibiu

 

Ghinionul lor că aici nu şi au mai găsit de mâncare astfel că unul dintre ei a aterizat forţat în curtea unui localnic din Vrancea iar celălalt a ajuns în apropiere de Sibiu. Păsările au fost găsite în stare destul de slăbită.

Kutelka a pornit din aceeaşi zonă a Bulgariei, a traversat peste Bucureşti după care în câteva zile a ajuns la graniţa cu Ucraina, a trecut graniţe dar câteva sute de metri a făcut. S-a întors în România şi a început călătoria inversă.

Specialiştii din Bulgaria au avertizat că vulturul probabil nu va putea să revină dacă nu îşi găseşte de mâncare. Se pare că nu a găsit şi s-a oprit la Focşani. Aici, din cauza lipsei de hrană, păsările au slăbit şi nu şi-au mai putut continuă drumul. Noroc că erau dotați cu sisteme GPS, astfel că ornitologii din Bulgaria au luat legătura cu cei din Mureş. Specilaistii au monitorizat păsările.

Juan a fost recuperată de lângă Sibiu de ornitologii din Târgu Mureş. Fiind foarte slăbit a intrat într-un program complex de recuperare.

Iulia Vizi: "A stat într-o volieră specială unde a mâncat foarte bine, a fost observat zilnic. A mâncat în fiecare zi câteva kilograme de carne. Ideea era de a se redresa şi să o eliberăm, însă decizia partenerilor din Bulgaria a fost să fie repatriată."

Juan de la Târgu Mureş şi Kutelka de la Focşani a ajuns cu bine în Bulgaria

Papp Tamaş, ornitolog: "Este o pasăre care a fost intr-un program de reintroducere a speciei în Bulgaria, este dotat cu un GPS, aşa ne-am dus să vedem, era lângă Sibiu. A ajuns la centrul nostru de reabilitare unde s-a simţit bine."

După recuperare, ornitologii din Bulgaria au decis să transporte păsările acasă şi să încerce din nou reintroducerea speciei. Păsările sunt dotate cu sistem GPS astfel că vulturii pot fi urmăriţi oriunde merg.

Vulturul negru este o specie care se hrăneşte cu carne. În Europa se încearcă reintroducerea speciei Deocamdată doar în Spania se găsesc în jur de 400 de exemplare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

"Arma" extrem de eficienta folosita de politistii olandezi impotriva dronelor. Vulturii antrenati sa le "anihileze'
VIDEO PROTVPLUS.RO
pisici de mare in pacific
Fenomen unic, pe o plajă turistică. Oceanul s-a umplut de creaturi extrem de rare
Răsturnare de situaţie în cazul celui mai misterios text din lume. "Îmi pare rău"
O alimentație bogată în legume și fructe reduce riscul de deces la femeile cu cancer de sân
Descoperire importantă despre „Planeta Roșie”. Ce se întâmplă în atmosfera marţiană
Cel mai misterios text din lume a fost descifrat. Ce legătură ar avea cu România
NASA va trimite prima femeie pe Lună în 2024 în cadrul misiunii Artemis
paianjen
Abilitatea uimitoare a unui păianjen, descoperită de cercetători. Doar omul mai poate face asta
Schimbarea bizară care se petrece pe Lună. Anunțul făcut de cercetătorii NASA
Urmările testelor nucleare din anii 1950: ce s-a descoperit în ocean, la 11 km adâncime
Rezervele de heliu ale planetei ar putea să dispară în 20 de ani. Cine este vinovat
Motivul pentru care primii conducători ai Chinei îngropau de vii pui de câine în morminte
Bărbatul cu cel mai vechi ADN din America de Nord. Se trage dintr-un personaj mitologic