Un om din Vrancea s-a trezit cu un exemplar ”dispărut” în curte. ”Foarte mare, cioc imens”

Ultima actualizare: 17-04-2019 20:36

Un bărbat din judeţul Vrancea a fost vizitat de un vultur pleşuv. Acesta a poposit în curtea lui, epuizat după un zbor lung.

Pasărea este monitorizată de o asociaţie din Bulgaria, care încearcă să repopuleze țara vecină cu această specie dispărută de la noi.

Oamenii au făcut ochii mari când au văzut pasărea impunătoare.

„În jur de 10 kilograme, foarte mare, un cioc imens, nu am văzut niciodată la vârsta mea aşa ceva. Am hrănit-o, i-am adus ceva de mâncare, pâine nu a mâncat, a mâncat doar cărniță, era obosit, extenuat”, spune Ovidiu Paraschiv, localnic.

„Când a întins aripile alea avea o anvergură cred că un metru jumate, doi metri, era ca un planor”, spune un vecin. 

Vulturul este monitorizat de specialiştii din Bulgaria printr-un dispozitiv gps montat pe spate. În urmă cu trei zile el a fost localizat aici, iar vecinii au contactat o asociaţie din România ca să îl captureze.

Ce spun autoritățile despre vultur

Localnicii au sunat şi ei la 112, iar împreună cu jandarmii şi cu biologii au transportat pasărea la un adăpost pentru conservarea diversităţii din Focşani.

„Ca să nu zboare vulturului i s-a pus de către un coleg de al meu o beretă... un articol vestimentar din componenţa uniformei jandarmilor”, spune Florin Sima, IJJ Vrancea.

„Specia a dispărut datorită unor campanii intensive din acea perioadă şi perioadă anterioară de combatere a dăunătorilor în general a carnivorilor, a lupilor, se otrăveau cu hoituri”, declară George Bouros, biolog ACDB.

După ce se va pune pe picioare vulturul va fi luat de asociaţia din Bulgaria sau va fi lăsat să se întoarcă singur acasă. El fusese eliberat în martie şi a zburat spre Ucraina.

Şi în Mureş au ajuns doi vulturi negri flămânzi pe care i-au lăsat puterile.

„Din păcate în România nu prea îşi găsesc de mâncare în România legislaţia nu permite să lase cadavrele pe campuir astfel că păsările au slăbit”, spune Papp Tamaş, ornitolog.

În Spania, în schimb încă trăiesc în jur de 400 de astfel de exemplare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO