Cum să stabilești limite sănătoase într-o relație de cuplu. „Fiecare este responsabil de propriile sale alegeri”
O relație de cuplu poate fi o provocare atunci când nu există limite bine stabilite sau când acestea nu sunt respectate. Psihologul Cristina Ionescu a explicat la „Vorbește lumea” cum acestea pot contribui la o viață de cuplu sănătoasă și echilibrată.
Cristina Ionescu a subliniat că limitele sunt esențiale pentru a menține o relație armonioasă și că sunt la fel ca semnele de circulație. „Limitele pe care le întâlnim în mediul nostru înconjurător, de exemplu, gardurile pe care le vedem, șanțurile, indicatoarele pe care le întâlnim pe stradă, toate au rolul cumva de a ne organiza, de a ne face să ne simțim mai în siguranță și de a fi mai clar unde ne aflăm ne aflăm, de a ne ghida, da, de a ne proteja. Ei bine, același motiv îl avem și atunci când introducem limite în relații. Ca să ne fie bine, atât nouă, cât și partenerului sau parteneriei, cât și relației. Pentru că atunci când vorbim de relație, de fapt nu vorbim de noi individual, vorbim de cum relația noastră ar putea să fie mai sănătoasă sau mai armonioasă”.
Potrivit acesteia, limitele într-o relație nu sunt introduse din prima zi, ci evoluează pe măsură ce cuplul progresează. „La începutul unei relații, suntem adesea într-o etapă de îndrăgostire, unde ne simțim aproape identici cu partenerul nostru. Dar, pe măsură ce relația evoluează, începem să vedem diferențele. Acest lucru este perfect normal și face parte din procesul de conștientizare a propriilor nevoi și dorințe”, a mai spus ea.
Care sunt limitele esențiale într-o relație
Psihologul a subliniat mai multe tipuri de limite care sunt esențiale pentru o relație de cuplu funcțională, iar acestea sunt: spațiul personal, respectul pentru intimitatea celuilalt, comunicarea despre nevoi și dorințe și flexibilitatea limitelor: cheia unei relații echilibrate
„Limitele trebuie să fie flexibile, așa cum un gard are o poartă. Este important să știm când să deschidem acea poartă și când să o închidem. Nu trebuie să fim închiși într-o cutie, dar trebuie să fim conștienți de ceea ce ne face să ne simțim confortabil sau incomod”, a mai spus ea.
Mai multe informații pot fi regăsite în video.