Cum să cureți corect solzii de pește. Trucul care îți va ușura munca

Solzi de peste
Shutterstock

Peștele este foarte sănătos și delicios, dar există un detaliu care le dă bătăi multora: solzii. Totuși, există câteva mici secrete care îți pot face viața mai ușoară când vine vorba despre curățarea solzilor de pește.

Peștele este un aliment foarte versatil și poate fi gătit în multe moduri diferite. În majoritatea rețetelor, o specie similară poate fi înlocuită cu alta, de exemplu poți folosi păstrăv în loc de doradă.

Cum pregătești peștele

Peștele se gătește foarte repede, așa că ai grijă să nu îl supra-gătești. Pentru a recunoaște că este gătit, peștele își pierde aspectul translucid și se desface ușor.

O regulă bună de bază este să lași 10 minute pentru fiecare 2,5 cm grosime când gătești peștele.

Deci, pentru a găti la grătar o felie de somon de 2,5 cm în partea cea mai groasă, pur și simplu las-o grătar timp de 5 minute, întoarce și continuă să gătești pentru încă 5 minute. Mărește sau redu timpul de gătit, după necesitate, în funcție de grosimea bucății de pește.

Citește și
migranți
Peste 2.000 de persoane care încercau să ajungă ilegal în Uniunea Europeană au dispărut, anul acesta, în Marea Mediterană
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Iată câteva metode de a găti peștele:

Poșare. Majoritatea tipurilor de pește pot fi gătite în acest mod. Scufundă peștele în lichid aflat în fierbere ușoară, cum ar fi supă sau lapte și fierbe ușor timp de 5-8 minute, în funcție de grosimea peștelui. Lichidul este ideal pentru utilizare în sosuri și supe.

Când fierbi peștele afumat, pune-l în apă rece nesărată și adu-l la fierbere constantă. Acest lichid va fi sărat și nu poate fi potrivit pentru reutilizare.

La aburi. Peștele mic întreg sau felii este gătit deal în acest mod. Aroma poate fi adăugată folosind diferite lichide de gătit, dar de obicei peștele este condimentat.

Așează-l într-un aparat de gătit cu aburi, acoperă-l bine și gătește-l timp de 10-15 minute, în funcție de grosimea peștelui sau a fileului. Dacă nu ai un aparat de gătit cu aburi, peștele poate fi aburit între două farfurii peste o cratiță cu apă clocotită.

Grătarul este o metodă rapidă și convenabilă de gătit. Potrivit pentru felii sau pește mic întreg. Când gătești pește întreg la grătar, taie-l prin cea mai groasă parte pentru a permite gătirea uniformă.

Unge ușor cu ulei și condimentează peștele sau feliile și, pentru a evita ruperea, nu întoarce mai mult de o dată.

Peștele bogat în uleiuri naturale este potrivit pentru grătar, deoarece uleiurile naturale mențin carnea umedă. Protejează peștele de căldura puternică și de rupere, folosind folie sau suporturi speciale de sârmă.

Coacerea. Toate tipurile de pește pot fi coapte în cuptor. Peștele ar trebui să fie acoperit pentru a preveni uscarea, fie cu un capac, folie sau hârtie pergament.

Poate fi copt cu umplutură, pe un pat de legume, într-o plăcintă sau cu sos de roșii, de exemplu.

Pentru o saramură de pește, sotează sau gătește ușor legumele selectate la grătar sau în tigaie. Adaugă peștele, condimentele și sosul de roșii. Acoperă și lasă la cuptor până când peștele este gătit complet.

Prăjirea este probabil cea mai populară metodă de gătit a peștelui, deși este și cea mai nesănătoasă.

Peștele ar trebui să fie condimentat și ușor tăvălit în făină, mălai sau pesmet înainte de prăjire, pentru a-l proteja și pentru a nu se desface la prăjire. Folosește o combinație de ulei și unt atunci când prăjești pește și întoarce-l doar o dată în timpul gătitului, pentru a evita ruperea.

Solzii de pește - cum se curăță rapid

Dacă îți place să gătești pește proaspăt, întreg, atunci probabil știi deja că sunt mai multe etape de pregătire până ajungi la gătitul efectiv.

Sunt trei, mai exact: curățarea solzilor, curățarea peștelui și filetarea. Curățarea solzilor se referă la procesul de îndepărtare a solzilor și a peliculei lipicioase de pe pește, curățarea elimină interiorul peștelui, iar filetarea înseamnă că tai carnea peștelui de pe oasele sale.

Fiecare parte a procesului poate părea dificilă (și un pic dezgustătoare), dar de fapt este mai simplă decât crezi.

Peștele este una dintre cele mai ușoare proteine de manevrat și pregătit.

Învață aceste etape pentru curățarea solzilor, curățarea și filetarea unui pește pentru a fi gata de gătit.

Folosind șervetul sau hârtia, ține peștele de coadă deasupra chiuvetei și clătește-l sub apă rece.

Frecționează spatele cuțitului de-a lungul ambelor părți ale peștelui, de la coadă la cap, îndepărtând cât mai mult din pelicula lipicioasă. Acest lucru va face ca peștele să fie mai ușor de ținut în mână în timpul curățării solzilor și filetării, iar apa care curge ajută la desprinderea solzilor.

Acesta este și momentul ideal pentru a îndepărta înotătoarele peștelui. Cu ajutorul foarfecelor de bucătărie, taie simplu înotătoarele cât mai aproape de corp.

Acest lucru va face curățarea solzilor mult mai ușoară, deoarece cuțitul sau instrumentul tău nu se va bloca în înotătoare.

Curățarea solzilor este un proces murdar, așa că poartă un șorț și mănuși de cauciuc pentru a te proteja.

Ține cuțitul în mâna ta dominantă și ține peștele ferm de coadă cu cealaltă mână. Așază partea din spate a cuțitului la un unghi de 45 de grade la baza cozii și scarpină de la coadă la cap pe ambele părți ale peștelui. Solzii vor sări când vei curăța pielea. Întoarce peștele și repetă pe partea cealaltă. După ce peștele a fost curățat de solzi în mod satisfăcător, clătește-l cu apă rece pentru a îndepărta eventualii solzi persistenți de pe corp.

Un truc este să așezi peștele pe masă și să treci marginea unei linguri pe pielea peștelui. Asigură-te că mergi împotriva direcției solzilor; partea interioară a lingurii trebuie să fie îndreptată spre cap și să se deplaseze dinspre coadă. Solzii ar trebui să se desprindă ușor.

Alternativ, există o mulțime de instrumente pe piață care te pot ajuta să cureți rapid solzii de pește, fără prea mult efort sau mizerie. Aceste instrumente se pot cumpăra de pe internet și nici nu costă o avere. Așadar, dacă nu te pricepi să cureți solzi sau nu îți place mizeria pe care o lasă, caută cel mai avangardist gadget și pune-l la treabă.

Cum se păstrează peștele proaspăt cât mai mult

Toți peștii de apă dulce au o carne delicată care începe să se deterioreze înainte ca peștele să moară.

Menținerea peștelui viu cât mai mult timp posibil într-un rezervor cu apă proaspătă sau într-o pungă cu gheață înainte de a-i curăța reprezintă un pas pentru a obține pește cu un gust bun și proaspăt.

După moarte, carnea peștelui se deteriorează rapid dacă peștele nu este manevrat corespunzător. Odată ce a murit, curăță-i intestinele imediat, când este posibil.

Nu permite sucului plin de bacterii din stomac și intestine să atingă carnea peștelui pentru mult timp.

Curățarea peștelui îl face să sângereze: sângele lăsat în carne accelerează deteriorarea. Spală peștele curățat cu apă rece pentru a îndepărta bacteriile, apoi ține-l în gheață sfărâmată pentru a încetini orice creștere bacteriană.

În natură, răcirea peștelui cu gheață este cea mai bună metodă pentru a îi menține prospețimea după ce a fost curățat sau filetat.

Gheața sfărâmată funcționează cel mai bine, deoarece se ambalează mai compact, se răcește mai rapid și menține peștele mai rece decât blocurile de gheață sau sticlele de apă înghețată.

Nu lăsa peștele să stea în apă prea mult timp, chiar și în apă cu gheață.

Odată ce un pește este curățat, imediat pune-l în apă cu gheață. După ce s-a răcit, clătește-l rapid, usucă-l cu un prosop, înfășoară-l în folie alimentară și înconjoară-l cu gheață sfărâmată.

Gheața sfărâmată menține peștele proaspăt pentru cel puțin cinci zile, deși calitatea cărnii se deteriorează ușor în fiecare zi.

Ambalarea pentru frigider

Temperatura majorității frigiderelor este setată la aproximativ 4°C. Cel mai bun mod de a menține peștele în frigider este să reduci termostatul aproape de îngheț, dar acest lucru nu este bun pentru celelalte alimente din frigider, care s-ar putea îngheța de fapt.

O altă opțiune este să înconjori peștele cu gheață sfărâmată. Umple parțial o cuvă cu gheață, înfășoară strâns peștele în folie de plastic și acoperă-l cu gheață, apoi acoperă cuva cu folie de plastic. Golește apa rezultată din topire frecvent, astfel încât peștele să nu se înmoaie în apă.

Răcirea adecvată scade temperatura de depozitare la aproximativ 1°C, ceea ce permite zile suplimentare de depozitare.

Dacă nu ai gheață sfărâmată, șterge peștele cu prosoape de hârtie. Umezește un șervet curat și pune-l în partea de jos a unei cuve sau recipient. Așeză fileurile deasupra și acoperă recipientul cu folie de plastic.

Această metodă menține fileurile destul de reci și umede, dar nu excesiv de ude. Cu această metodă, peștele se păstrează timp de aproximativ 5 zile în întregime și 3 zile filetat.

Din nou, nu ține niciodată peștele într-o pungă de plastic înmuiată în apă și în sucurile de pește predispuse la bacterii.

Carnea de pește își pierde calitatea în congelator prin deshidratare și oxidare. "Arsura de congelare" este un stadiu avansat de deshidratare. Arsura de congelare rezultă din utilizarea unui ambalaj necorespunzător sau a ambalajului necorespunzător.

Dacă ambalajul nu sigilează eficient umiditatea, carnea de pește își pierde umiditatea și devine tare.

Utilizarea unui ambalaj necorespunzător sau neeliminarea aerului din ambalaj înainte de congelare face ca oxigenul să se combine cu grăsimile polinesaturate și uleiurile din carne.

Aceste grăsimi devin râncede în prezența oxigenului.
Peștele congelat corespunzător se păstrează bine și își menține aroma timp de câteva luni, deși calitatea se deteriorează progresiv cu cât este păstrat mai mult timp în congelator.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
ONU: Peste 2.000 de refugiați au murit în Marea Mediterană încercând să ajungă ilegal în UE
ONU: Peste 2.000 de refugiați au murit în Marea Mediterană încercând să ajungă ilegal în UE

Tot mai mulți migranți aleg să tranziteze cu diverse ambarcațiuni Marea Mediterană pentru a ajunge pe continentul european, chiar dacă își pun viața în pericol. 

 

Peste 2.000 de persoane care încercau să ajungă ilegal în Uniunea Europeană au dispărut, anul acesta, în Marea Mediterană
Peste 2.000 de persoane care încercau să ajungă ilegal în Uniunea Europeană au dispărut, anul acesta, în Marea Mediterană

Numărul persoanelor care utilizează cea mai periculoasă rută de migraţie din lume – de-a lungul Mediteranei Centrale – pentru a ajunge în Uniunea Europeană s-a dublat.

Concurs național al serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă. Ce echipă a obinut locul I
Concurs național al serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă. Ce echipă a obinut locul I

Peste 200 de pompieri voluntari au dat dovadă de viteză și agilitate pe stadionul din Sighișoara, în județul Mureș.  

A început Summer Well. Peste 30.000 de oameni au dat startul distracției la Buftea
A început Summer Well. Peste 30.000 de oameni au dat startul distracției la Buftea

Peste 30.000 de oameni au dat startul distracției, vineri seară, pe domeniul Știrbey din Buftea.  

Aglomerație la punctele de trecere a frontierei din vestul țării. Câte persoane au ieșit din România în doar 24 de ore
Aglomerație la punctele de trecere a frontierei din vestul țării. Câte persoane au ieșit din România în doar 24 de ore

Vacanţa de Sfânta Maria pune presiune pe frontierele din vest. Doar pe la Nădlac 2 au ieșit din țară, în doar 24 de ore, peste 33.000 de persoane.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.