ONU: Peste 2.000 de refugiați au murit în Marea Mediterană încercând să ajungă ilegal în UE
Tot mai mulți migranți aleg să tranziteze cu diverse ambarcațiuni Marea Mediterană pentru a ajunge pe continentul european, chiar dacă își pun viața în pericol.
Numărul persoanelor care utilizează cea mai periculoasă rută de migraţie din lume – de-a lungul Mediteranei Centrale – pentru a ajunge în UE s-a dublat, ceea ce a făcut ca trecerile ilegale de la frontierele externe ale UE să ajungă la cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.
Peste 2.000 de persoane care încercau să ajungă ilegal în UE au dispărut anul acesta în Marea Mediterană.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Principala rută de migraţie către UE
Agenţia europeană a pazei de frontieră şi de coastă a transmis, vineri, că numărul sosirilor ilegale a crescut cu 13% între ianuarie şi iulie, ajungând la 176.100, cel mai mare din 2016.
Frontex a transmis că situaţia a fost determinată în întregime de o creştere cu 115% a numărului de persoane care folosesc ruta „Medteraneană Centrală”, care este acum principala rută de migraţie către UE şi reprezintă mai mult de jumătate din toate cazurile depistate la frontierele UE.
Mulţi, însă, nu reuşesc. Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a ONU, până acum, în 2023, peste 2.090 de persoane au dispărut în Marea Mediterană, majoritatea pe ruta centrală.
Ruta, din Libia sau Tunisia spre nord până în Grecia sau Italia, poate dura câteva zile, este adesea făcută cu bărci inadecvate și supraîncărcate.
Această rută a fost folosită cu succes de peste 89.000 de oameni în primele şapte luni ale anului 2023, conform Frontex și news.ro.
Se crede că cel puţin 41 de persoane au murit săptămâna trecută, când o barcă s-a scufundat în largul insulei italiene Lampedusa. Patru supravieţuitori au spus că nava ruginită, ai cărei pasageri includeau trei copii, a pornit din portul tunisian Sfax cu şase zile în urmă.
În iunie, un trauler de pescuit vechi şi supraaglomerat despre care se crede că transporta până la 750 de persoane s-a scufundat în apele internaţionale din largul Pilos, pe coasta de vest a Greciei, la patru zile după ce a plecat din estul Libiei. Doar 104 persoane au fost salvate.
Cu toate acestea, a spus Frontex, „presiunea migratorie” pe ruta centrală a Mediteranei pare să continue să crească, deoarece contrabandiştii „oferă preţuri mai mici migranţilor care pleacă din Libia şi Tunisia pe fondul concurenţei acerbe dintre grupările infracţionale”.
Sosirile pe toate celelalte rute principale de migraţie în UE au scăzut faţă de un an în urmă, a spus agenţia, cu scăderi variind de la 2% pe ruta mediteraneană de vest (din Maroc până în Spania) până la 29% pe ruta mediteraneană de est, de la Turcia la Grecia. .
Pentru iulie, agenţia a declarat că aproape 42.700 de treceri neregulate ale frontierei au fost detectate la frontierele externe ale UE, o creştere cu 19% faţă de aceeaşi lună din 2022 şi cel mai mare total din martie 2016, la sfârşitul crizei migraţiei europene din 2015.
În timp ce numărul persoanelor care încearcă să ajungă în Europa rămâne cu mult scăzut faţă de vârful din 2015-2016, numărul creşte brusc, iar sentimentul anti-imigraţie şi presiunea politică sunt în creştere pe tot continentul, inclusiv în Marea Britanie.