Muștarul artizanal românesc este din ce în ce mai căutat și ar putea fi și o oportunitate de afacere profitabilă
Cu trufe, cuișoare sau gutui muștarul este produs artizanal în mai multe sortimente și la noi.
Însă boabele folosite sunt de regulă din import pentru că în România suprafața cultivată s-a înjumătățit în ultimii ani.
Deși afacerea ar putea fi profitabilă pentru că o tonă de muștar costă aproximativ 1.400 de euro. În același timp, cumpărăm cantități tot mai mari de muștar gata preparat din alte țări.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Într-o mică fabrică din Cluj, Zoltan și soția lui au început să producă sortimente noi de muștar. Cel cu trufe este vedetă, alături de un muștar iute, condimentat cu scorţişoară, cuișoare și nucșoară. Au și un sortiment cu gust de hrean.
Însă boabele de muștar vin din import.
Zoltán Kovács, Producător Muștar: „Am luat și din România, anul trecut, de exemplu, dar nu eram mulțumiți de calitatea boabelor. Și am găsit un furnizor din Lituania. Am încercat și să producem boabele, dar făcând calculul. Pe o suprafață mică ies costurile foarte mari, dublul față de costul pieței”.
Pe de altă parte, într-o localitate din Alba, în bucătăria unui restaurant, se folosește muștarul pregătit din boabele cultivate chiar de proprietari pe 5 hectare.
Marin Cucură, inginer: "La noi producția depășește 1200 kg la hectar."
Boabele sunt ținute la macerat cu pastă de gutui, apoi se adaugă vin alb, zaharuri și arome de citrice.
În Dolj, cei mai mulți fermieri cultivă boabele de muștar pentru sămânță și export. O tonă de boabe de muștar costă 1.400 de euro, spun fermierii.
Ștefan Lehr, fermier: "Este o cultură bună pentru zona noastră//până la o tonă 400 kg la hectar."
Totuși, deși este profitabil, puțini fermieri se încumetă să cultive. De altfel, suprafața cultivată cu muștar de la noi din țară a scăzut cu 60 la sută în ultimii ani, iar importurile de muștar au crescut cu peste 65 la sută. În restaurante, îl găsim în tot mai multe preparate.
Alex Strugari, Bucătar-Șef: „Se mai folosește pentru steak de conopidă sau pentru vita Wellington. Se unge cu muștar, după care se înfășoară în clătită. Dacă vrem să facem vita într-o crustă de verdețuri, trebuie să o ungem prima dată cu muștar”.
Prețul pentru un borcan de muștar clasic începe de la 13 lei și ajunge până la 17 lei pentru cel cu trufe.