Vinul fiert, vedeta sărbătorilor de iarnă. Cele mai căutate reţete în preajma Crăciunului


Ultimul update: Luni 17 Decembrie 2018 20:06
Data publicarii: Luni 17 Decembrie 2018 18:25
Categorie: Stiri Sociale

Este tot mai frig afară, așa că în multe case miroase a vin fiert, cu scorţişoară, cuișoare și coji de portocală. Îndulcită cu miere sau zahăr, licoarea fierbinte este asociată cu iarna.

Cunoscătorii spun că nu există o tehnică anume de preparare, ci dimpotrivă, câte gusturi tot atâtea rețete.

Primele reţete ale unei băuturi asemănătoare vinului fiert datează din Roma Antică, însă licoarea a ajuns populară abia printre schiorii din Alpi.

De cum vine iarna îl găsim peste tot. Cum este preparat într-un restaurant din Timişoara: "Facem un macerat, care va sta pe foc, cu condimente, folosim un vin roşu, sec, folosim scorţişoară, anason, cam 2-3 steluţe, cuişoare, cam două linguriţe, chimen, nucşoara, după care mai punem ghimbir, coajă de portocală, fructe de pădure congelate şi sucul de la 2-3 portocale."

Vinul ales este un Cabernet Sauvingion, roşu sec. De altfel, puteţi folosi orice fel de vin, fie de ţară, natural şi fără conservanţi, fie din comerţ. Important este să fie, totuşi, de calitate chiar dacă prin fierbere, licoarea îşi pierde din proprietăţi, iar aromă este dată de condimente.

Câte gusturi, atâtea reţete sunt, spun specialiştii.

Alin Radu Dragomir, reprezentant magazin de vinuri: "Cel mai des se foloseşte vinul roşu, este oarecum o reţetă generalistă, dar ideea este de îmbogăţire a aromei. Multă lume prefera să îl îndulcească, să adauge zahăr".

Şi totuşi, exista un secret.

Alina Blajovici, reprezentant crama: "El nu trebuie fiert, trebuie adus la o temperatură de 78-80 de grade, deci trebuie doar încălzit. E impropriu spus "vin fiert". Pentru a fi consumat şi pentru a-şi păstra calităţile şi alcoolul, trebuie adus doar la o temperatură mai ridicată."

Într-un local din Oradea vinul fiert este una dintre cele mai dese comenzi. Reţeta e proprie: "Pregătim mărul, prefer să pun fructele în timp ce fierbe vinul, ele lăsând o aromă foarte faina în vin. Tai şi trei felii de portocală. Condimentele, trebuie să avem grijă să nu punem prea mult din piper şi cardamom. Dacă pune prea mult, pişca foarte tare gâtul."

În restaurante un pahar de vin fiert poate costa şi 15 lei. La târgurile de Crăciun o să daţi mai puţin însă unii comercianţi sunt tentaţi să folosească vin de slabă calitate pe care îl îndulcesc cu zahăr pentru a-i ascunde defectele.

Reacţia unor turişti străini ajunşi prima dată la târgul de Crăciun din Sibiu
Reacţia unor turişti străini ajunşi prima dată la târgul de Crăciun din Sibiu
Târgurile de Crăciun se deschid din noiembrie. Oraşul din România care e în topurile globale
Târgurile de Crăciun se deschid din noiembrie. Oraşul din România care e în topurile globale
VIDEO PROTVPLUS.RO
hala veche a pietei Obor
VIDEO. Control neașteptat în piața Obor. Ce au descoperit inspectorii ANPC
Via Transilvanica a inaugurat încă 98 de kilometri pentru turişti: Să facem o magistrală!
Fetița dispărută în Dâmbovița este în continuare căutată de zeci de polițiști și jandarmi
Concurs de gătit sarmale la Praid. O femeie a dezvăluit secretul preparatului ei
Zilele Bucureștiului. Spectacol de lumini și statui vivante în Piața Constituției
Acuzaţii grave la nivelul luptătorilor de elită din SAS Mureș. Plângeri la MAI, DNA și DGA
politia
Poliția în alertă! Un deţinut foarte periculos, condamnat pentru omor calificat, a evadat
De ce au ales câteva mii de români să se întoarcă în țară. "Aveam un vis"
Programul prin care orice sat din România poate avea Wi-Fi gratuit. "E o formă de respect"
Pierderi uriașe de apă în sistemul de termoficare din București: "Situație e dramatică"
Amenzi pentru firmele care ţin angajaţii peste program. Ce prevede noua lege
Gestul incredibil făcut de doi tineri pentru o mamă şi cele două fetiţe care trăiesc într-un container