Comercianții de pe Platoul Cornești s-au trezit cu afacerile închise. Primăria a cedat spațiul Grădinii Zoologice
Situație complicată pe Platoul Cornești din Târgu Mureș, cel mai înalt punct al oraşului, unde se află şi Grădina Zoologică.
La început de sezon estival, zeci de comercianți au rămas cu tarabele închise. Mulți dintre ei îşi desfăşoară acolo afacerea de mai bine de 20 de ani, pentru a-i servi pe turiștii care ajung în cel mai popular loc din oraș.
Din luna mai însă, autorizațiile lor nu au mai fost reînnoite, iar comercianții îşi numără deocamdată doar pierderile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Aceasta este căsuța noastră unde ne-am desfășurat până acum activitatea. Acum nu mai avem voie să funcționăm. Toată familia de aicea trăim, alte venituri nu avem", spune unul dintre aceștia.
O doamnă și-a început afacerea împreună cu soțul ei, în urmă cu mai bine de 25 de ani. Vinde langoș, popcorn, colac secuiesc, dar și alte bunătăți proaspete preparate pe loc. Însă, de mai bine de o săptămână a pus lacăt pe căsuța în care a investit 15.000 de euro. Motivul: autorizația de funcționare nu a mai fost reînnoită. În situația ei se află încă 27 de afaceri. Printre ele, cea a unei familii tinere, întoarsă acasă din Anglia, cu un proiect îndrăzneț.
Florin Pop: „Ne-am întors înapoi în România și am adus cafea de specialitate. Ne afectează foarte mult, noi ne am făcut anumite investiții, inclusiv credite."
Hajnal Zoltan, comerciant: „Ne-a pus luna trecută să ne punem contor, ne-am pus, am lucrat șase zile, o zi liberă, ne-a mărit chiria, de la 600 la 750, nimeni nu a zis nimica.”
„Ni s-a zis că vom lucra cu aviz pentru 30 de zile până la soluționarea caietelor de sarcini și vom licita" spune un alt comerciant.
Situația comercianților s-a schimbat o dată ce aleea pe care își desfășurau activitatea a trecut din proprietatea primăriei în proprietatea Grădinii Zoologice, care a devenit direcție separată de primărie. În noul statut nu are cum să colaboreze cu comercianții. Ca să intre în legalitate , reprezentanții grădinii zoologice vor organiza o licitație publică pentru desfășurarea activităților comerciale pe alee.
Szanto Janos, director Grădina Zoologică: „Cererile care au fost depuse în ianuarie nu a fost posibil să fie semnate, pentru că noi trebuie să urmărim un proces de licitație. Până acum noi nu am avut nici personalul să se ocupăm de licitație, o să facem un loc centralizat unde putem oferi comercianților canalizare, apă și electricitate."
La licitație poate participa orice comerciant, însă trebuie să respecte cerințele. Până la organizarea licitației, comercianții trebuie să își țină tarabele închise.