Toate chioșcurile stradale din București vor fi schimbate. Proprietarii vor fi obligați să le cumpere
La haosul urbanistic din Capitală, contribuie și felul în care arată chioșcurile și tarabele micilor comercianți din București, acuză reprezentanții Ordinului Arhitecților.
Aceștia cer modernizarea lor, iar un pas a fost făcut, în sectorul 6. Primăria a prezentat conceptul gheretelor moderne, care pot fi folosite, pentru vânzarea florilor și a ziarelor.
Gheorghe Ștefan vinde flori de 20 de ani în București. Chioșcul pe care îl ocupă, o construcție veche, din termopan, l-a costat 2 mii de lei.
Astfel de gherete sunt autorizate de fiecare primărie de sector în parte. Cele mai multe sunt niște cutii din termopan, cu aer condiționat sau chiar antene parabolice, iar imaginea lor, departe de ce vedem în Vestul Europei, nu avantajează Capitala, spun arhitecții.
Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din București: „Sunt dezagreabile, Bucureștiul nu are o imagine de ansamblu a acestor construcții."
Primăria sectorului șase încearcă să rezolve problema gheretelor moștenite din anii 90. Responsabilii împreună cu reprezentanții Ordinului Arhitecților au lansat un concurs pentru a identifica un chioșc modern care să poată înlocui actualele tonete, iar juriul a prezentat modelul pe care îl vom vedea pe străzile din sector din septembrie, anul viitor. Este din sticlă pentru că pe aceasta se aplica mai greu grafitti-ul, spun inițiatorii. Va avea spațiu sanitar și aer condiționat și este lat de un metru și jumătate, ca să nu ocupe prea mult din trotuar.
Unele chioșcuri ar putea costa 14 mii de euro, iar micii comercianți vor fi obligați să le cumpere. Le vor putea achita în rate.
Florist: „Arată bine, suntem de acord, o să fie și la noi mai frumos.”
Femeie: „Nu sunt de acord, de unde bani? Vânzările merg prost, oamenii cumpără mai mult din mall-uri.”
În sectorul 6 sunt în jur de 160 de chioșcuri. Jumătate dintre ele sunt ilegale, iar primăria a anunțat deja că vrea să demoleze 50 dintre ele. Modelul ar trebui copiat și de alte sectoare.
Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6: „Ar trebui să fie preocuparea primarului. Dar dacă nu exista leadership, eu nu pot să nu mă ocup."
Un regulament care ar stabili cum să arate toate gheretele din Capitală ar urma să fie discutat în Consiliul General anul viitor.