„Seamănă cu tine!”, „Apari în acest videoclip!” - sunt mesaje-capcană, care circulă de o lună de zile pe rețele sociale și vă invită să urmăriți un filmuleț.

Nu dați click pe linkul atașat pentru că puteți pierde date importante, chiar financiare, spun specialiștii. Iar dacă, totuși, ați accesat - schimbați imediat parola contului si scanți dispozitivul cu un program antivirus.

Românii au fost în această lună ținta hackerilor internaționali. Aceștia au împrăștiat pe rețelele sociale mai multe mesaje înșelătoare:

"Apari în acest video" sau "Tu ești în acest video", alături de un link. Sunt mesaje care nu trebuie deschise niciodată. Dacă totuși ați făcut acest lucru, foarte important este să nu introduceți date personale sau parole, dacă vi se cer. În spatele acestor linkuri sunt hackeri care vă pot închide conturile, pot accesa contactele sau alte date private sau vă pot instala în telefon sisteme care să le ofere inclusiv acces la aplicatiile bancare.

Puteți primi aceste mesaje în privat chiar de la prieteni ale căror conturi au fost infectate, după ce au intrat și ei din curiozitate, să vădă dacă apar într-adevăr în imaginile respective.

Rezolvarea imediată este instalarea unei soluții de securitate care scanează telefonul și care șterge amenințările informatice imediat. Ideal ar fi să avem aceste soluții de securitate instalate înainte, pentru că simplul fapt că instalezi din magazinul oficial Google nu înseamnă că îți instalezi o aplicație sigură!”, a declarat un specialist în securitate informatică.

Experții spun că acesta nu este singurul tip de mesaj care circulă pe internet în aceste zile și nu va fi nici ultimul. Așadar trebuie să fiți mai atenți când accesați un link pe care îl primiți. Dacă bănuiți că ar putea fi un virus este recomandat să îl ștergeți imediat.

Cu siguranță nu se vor opri aici, vom vedea în continuare amenințări, și așa cum vedem acum, sunt din ce în ce mai bine optimizate”, a mai spus specialistul.

Dacă vreți să vă asigurați că ați eliminat orice pericol, specialiștii IT recomandă scanarea dispozitivului cu un program de antivirus.