Ce poți să faci cu cozonacul rămas după sărbători. Rețete în care putem refolosi cozonacii

cozonac
Shutterstock

Cozonacul, un desert tradițional românesc, este delicios în primele zile după coacere, dar dacă începe să se usuce, nu este nevoie să-l aruncați.

 

Cu puțină creativitate, cozonacul uscat poate fi transformat în deserturi savuroase care îi vor încânta pe cei dragi.

După sărbători, mulți dintre noi rămânem cu cozonaci care nu au fost consumați la timp. În loc să fie aruncați, cozonacii pot fi refolosiți în rețete de deserturi delicioase.

Budincă de cozonac cu bezea

Ingrediente:

  • 300 g de cozonac uscat
  • 500 ml lapte
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 50 g stafide (opțional)
  • 3 albușuri pentru bezea

Taie cozonacul uscat în felii sau cuburi și lasă-l deoparte. Dacă folosești stafide, pune-le la hidratat în apă caldă sau rom timp de 15-20 de minute, apoi scurge-le bine.

Citește și
bilic doctor de bine
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm. Când este recomandat să-l consumăm

Într-un bol mare, bate ouăle cu zahărul până devin o cremă omogenă. Adaugă laptele, esența de vanilie și un praf de sare. Amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet.

Unge o tavă sau un vas termorezistent cu unt. Așază bucățile de cozonac în tavă, suprapunându-le ușor. Presară stafidele hidratate peste cozonac. Toarnă amestecul de lapte și ouă peste cozonac, asigurându-te că este bine acoperit.

Lasă cozonacul să absoarbă lichidul timp de 10-15 minute. Dacă este necesar, apasă ușor cu o lingură pentru ca tot cozonacul să fie acoperit.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace budinca timp de 30-40 de minute, până când se rumenește frumos deasupra și amestecul de ouă și lapte s-a închegat.

Dacă dorești să adaugi un strat de bezea, bate albușurile cu zahăr până obții o spumă fermă. Întinde bezeaua peste budinca aproape coaptă și mai las-o la cuptor 5-10 minute, până devine aurie.

Lasă budinca să se răcească ușor înainte de servire. Poți să o servești simplă sau cu un sos de vanilie, caramel, fructe proaspete sau înghețată.

Tiramisu cu cozonac

Ingrediente:

  • 300 g de cozonac
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 ceașcă de cafea tare
  • Cacao pentru decor

Taie cozonacul în felii subțiri. Bate smântâna într-un bol până devine fermă, apoi încorporează mascarponele și zahărul pudră.

Într-o tavă, așează un strat de cozonac îmuiat în cafea, urmat de un strat de cremă. Repetă până la terminarea ingredientelor.

Presară cacao deasupra și lasă desertul la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.

French toast din cozonac

Ingrediente:

  • 4 felii de cozonac
  • 2 ouă
  • 100 ml lapte
  • 1 linguriță zahăr
  • Unt pentru prăjit
  • Sirop de arțar sau miere pentru servire

Bate ouăle într-un bol, adaugă laptele și zahărul. Îmoaie fiecare felie de cozonac în amestecul de ou și lapte. Prăjește feliile într-o tigaie cu unt până devin aurii pe ambele părți. Servește-le cu sirop de arțar sau miere pentru un mic dejun delicios.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Sorana Cîrstea, superbă și milionară! Bolidul de peste 200.000 de € achiziționat de sportivă
FOTO Sorana Cîrstea, superbă și milionară! Bolidul de peste 200.000 de € achiziționat de sportivă
Citește și...
Deserturi de Revelion – rețete delicioase de prăjituri pentru masa de Anul Nou
Deserturi de Revelion – rețete delicioase de prăjituri pentru masa de Anul Nou

Dacă te-ai săturat de cozonac și vrei să pregătești ceva special pentru Anul Nou, aceste deserturi de Revelion vor transforma masa într-una de sărbătoare.

Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm. Când este recomandat să-l consumăm
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm. Când este recomandat să-l consumăm

Desertul mâncat la finalul unei mese îngrașă mai puțin decât atunci când îl mâncăm de foame.

Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul
Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul

Cozonacul este de nelipsit în perioada sărbătorilor, fiind un deliciu care face parte din tradiția românească. Pe de altă parte, este un aliment caloric, iar mulți români se îngrijorează cu privire la creșterea în greutate de sărbători.

Cozonac fără frământare - rețete ușoare și delicioase de cozonac fără frământare. Varianta simplă pentru un desert gustos
Cozonac fără frământare - rețete ușoare și delicioase de cozonac fără frământare. Varianta simplă pentru un desert gustos

Cozonacul este, fără îndoială, una dintre cele mai îndrăgite delicatese ale bucătăriei românești, fiind adesea asociat cu sărbătorile importante de peste an.

Recomandări
Românii care țin în paradisuri fiscale averi de 10 miliarde euro. În țară, avuția medie a omului de rând este de 17.000 euro
Românii care țin în paradisuri fiscale averi de 10 miliarde euro. În țară, avuția medie a omului de rând este de 17.000 euro

Portalul de taxe al Uniunii Europene arată că unii dintre cei mai bogați români dețin proprietăți de sute de milioane de dolari în afara granițelor.  

De Florii, rușii au ucis 32 de civili și au rănit alți peste 80 în orașul ucrainean Sumî. Oamenii mergeau la biserică | FOTO
De Florii, rușii au ucis 32 de civili și au rănit alți peste 80 în orașul ucrainean Sumî. Oamenii mergeau la biserică | FOTO

O rachetă lansată de forţele ruse duminică a cauzat ''numeroase decese'' la Sumî, oraş din nord-estul Ucrainei, a anunţat primarul localităţii, citat de AFP şi Reuters.

Cu ce rămâne România dacă se retrag americanii. Tancuri din anii ’80, iar armata funcționează după legi de acum 3 decenii
Cu ce rămâne România dacă se retrag americanii. Tancuri din anii ’80, iar armata funcționează după legi de acum 3 decenii

”Europa, în apărare”, PARTEA III-a. La 160 de kilometri distanță de țărm, anul acesta a început exploatarea unui zăcământ de 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.