Cozonac pufos cu nucă. Secretul cu care nu dai greș niciodată:”rezultatul final merită fiecare efort"

Cozonac retete
Shutterstock

Cozonacul este desertul nelipsit de pe masa românilor în timpul sărbătorilor. Acest desert tradițional românesc, cu arome bogate și textură moale, face senzație la orice ocazie specială.

Fie că este Crăciunul sau Paștele, cozonacul pufos cu nucă este nelipsit de pe mesele noastre. Cu toate acestea, puține persoane știu cum să gătească un cozonac perfect.

Cozonac pufos cu nucă, rețeta tradițională, pas cu pas

Pentru a obține cel mai gustos și pufos cozonac cu nucă, avem nevoie de câteva ingrediente de bază, printre care făină, drojdie, lapte, unt, zahăr, ouă și, desigur, nucă. Întregul proces de preparare necesită răbdare și îndemânare, dar rezultatul final merită fiecare efort depus.

Pentru a obține un cozonac pufos, trebuie să începem cu un aluat moale și elastic. Pentru aceasta, amestecăm drojdia proaspătă în lapte ușor călduț împreună cu o linguriță de zahăr. Lăsăm compoziția să stea timp de aproximativ 10 minute, până când drojdia se activează și începe să se umfle.

Apoi, într-un bol mare, punem făina și facem o adâncitură în mijloc în care vom adăuga laptele cu drojdie, untul topit, zahărul și gălbenușurile de ou. Amestecăm toate ingredientele până când obținem un aluat omogen și elastic. Este important să frământăm bine aluatul cel puțin 10-15 minute pentru a-i asigura suficientă elasticitate.

Citește și
Cozonac retete
Câte calorii are o felie de cozonac sau una de pască. Dulciurile „atacă” silueta mai tare decât o masă cu friptură și sarmale

După ce am obținut aluatul, îl acoperim cu un prosop curat și îl lăsăm să crească într-un loc călduț, departe de curenți de aer, timp de aproximativ o oră sau până când acesta își dublează volumul. Fermentarea este un proces-cheie în obținerea unui cozonac pufos și delicios.

În timp ce așteptăm ca aluatul să crească, ne ocupăm de prepararea umpluturii cu nucă. Pentru aceasta, mărunțim nucile și le amestecăm cu zahărul și esența de vanilie. Această umplutură dulce și aromată adaugă savoare și textură cozonacului nostru.

După ce aluatul a crescut corespunzător, îl răsturnăm pe o suprafață presărată cu făină și îl frământăm ușor pentru a elimina excesul de aer. Apoi, întindem aluatul într-un dreptunghi și îl umplem cu amestecul de nucă, rulând aluatul într-o formă cilindrică. Așezăm cozonacul astfel obținut într-o tavă de copt și îl lăsăm să crească din nou, până când se umflă frumos și umple tava.

În timp ce cozonacul crește în tavă, preîncălzim cuptorul la temperatura potrivită și înainte de a-l introduce în cuptor, îl ungem cu un strat subțire de ou bătut pentru a-i conferi o culoare aurie frumoasă. Coacem cozonacul aproximativ 40-45 de minute sau până când devine frumos rumenit în partea de sus și emană un miros îmbietor.

Cozonac retete

Secretul pentru cel mai gustos si pufos cozonac

Prepararea cozonacilor nu este deloc ușoară. E nevoie de mult timp, răbdare, forță și de respectarea unor pași… asta dacă vrei ca la final să fi meritat efortul, conform Cumsa.ro.

Așadar, iată câteva sfaturi de care e indicat să ții cont dacă vrei să pui pe masa de Crăciun cozonaci pufoși.

Ai grijă ca ingredientele să fie la temperatura camerei și nu reci. Este recomandat să le scoți din frigider cu o seară înainte de a le prepara sau, dacă crezi că este mult prea cald și s-ar putea strica, măcar cu câteva ore înainte de a te apuca de treabă, astfel încât să aibă timp să se tempereze.

Apoi, asigură-te că în bucătărie este cald, poate chiar foarte cald pentru că doar căldura favorizează creșterea aluatului. Dacă nu ai cum să încălzești camera, o soluție la îndemână este să pornești cuptorul.

Prepară maiaua cu lapte călduț, nu fierbinte pentru că acesta din urmă favorizează apariția cocoloașelor de făină și nu îți dorești una ca asta. În plus, lasă maiaua să crească până se crapă făina presărată deasupra ei. Ai grijă că stratul de făină pe care l-ai presărat să fie unul discret.

Nu uita să cerni făina cât mai bine, iar gospodinele cu experiență spun că făina trebuie să fie cernută de 2-3 ori. Trebuie să știi că o făină foarte fină va face aluatul mai fraged, dar și mai aerat.

Și acum vine partea mai urâtă a preparării cozonacului: frământarea. Tot gospodinele cu experiență spun că frământarea ar trebui să dureze cel puțin o jumătate de oră, timp în care mișcările folosite trebuie să fie variate și viguroase. Cu cât pui mai multă forță în frământarea aluatului, cu atât cozonacul tău va fi mai pufos.

După ce ai terminat, pune aluatul la crescut și nu uita să acoperi vasul cu un șervețel sau cu un prosop de bucătărie.

Ai grijă ca după ce bagi cozonacul la cuptor să nu mai deschizi ușa acestuia pentru că vei permite aerului mai rece să pătrundă și acesta va opri cozonacul din creștere. Desigur, după o jumătate de oră sau puțin mai mult, poți verifica starea cozonacului.

Dacă nu ai foarte multă experiență, cozonacii sunt gata când au un aspect ușor caramelizat deasupra și tind să se desprindă de marginea formei în care au fost copți.

Îi poți verifica folosind un pai curat sau chiar o scobitoare. Dacă pe acestea nu iese aluat, atunci cozonacul este copt. Ai grijă să introduci paiul cât mai adânc în cozonac, altfel riști ca la mijloc să nu fie copt suficient.

La final, lasă cozonacii să se răcească în tăvile în care au fost copți, dar acoperă-i cu un prosop de bucătărie.

Greșeli de evitat în prepararea cozonacilor

Și totuși, unele dintre gospodine fac ceva greșeli care le transformă cozonacii într-un desert numai bun de aruncat. Una dintre ele este că pun prea multă drojdie. O cantitate mare de drojdie va favoriza crăparea cozonacului și îi va da acestuia un miros acru.

Apoi, prea multă grăsime nu face nici ea bine. Fie că folosești ulei, unt sau untură, dacă nu respecți proporțiile din rețetă atunci cozonacul nu va crește. Se întâmplă asta și dacă exagerezi cu zahărul.

Ține cont că dacă pui prea multă umplutură, aluatul va avea și el de suferit. Un cozonac împletit, care are umplutura, trebuie lăsat la dospit 30 de minute în plus, în tava în care se prepară.

O altă greșeală este coacerea cozonacului la o temperatură prea mare și pentru timp îndelungat. Este recomandat ca temperatura de coacere să fie mică, cel mult medie, iar timpul petrecut în cuptor să nu depășească 30 de minute.

Rețetă pentru cozonac pufos cu nucă

cozonac cu nuca

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făină pentru cozonac (cernută)
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte călduț
  • 4 gălbenușuri
  • 150 g unt topit (răcit)
  • 50 ml ulei
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 10 g drojdie uscată)
  • 1 linguriță sare
  • Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
  • 1 linguriță esență de vanilie
Pentru umplutură:
  • 300 g miez de nucă măcinat
  • 150 g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 100 ml lapte fierbinte
  • 1 linguriță esență de rom
Pentru decor:
  • 1 ou (bătut)
  • Zahăr tos sau nucă măcinată (opțional)
Mod de preparare:
1. Pregătirea maielei:
  • Într-un bol, amestecă drojdia cu 1 lingură de zahăr, 2-3 linguri de lapte călduț și 1 lingură de făină. Lasă să crească 10-15 minute.
2. Prepararea aluatului:
  • Într-un bol mare, pune făina, zahărul și sarea. Adaugă gălbenușurile, maiaua crescută, coaja de citrice și esențele.
  • Toarnă laptele călduț treptat și începe să frămânți aluatul.
  • Adaugă untul topit și uleiul în etape, continuând să frămânți până obții un aluat elastic și nelipicios.
  • Acoperă bolul cu un prosop și lasă aluatul la dospit, într-un loc cald, timp de 1,5-2 ore, până își dublează volumul.
3. Pregătirea umpluturii:
  • Amestecă nuca măcinată cu zahărul, cacao și esența de rom. Toarnă laptele fierbinte peste amestec și omogenizează.
4. Formarea cozonacilor:
  • Împarte aluatul în două părți egale. Întinde fiecare parte pe o suprafață unsă cu ulei, într-un dreptunghi.
  • Întinde uniform umplutura de nucă pe fiecare foaie de aluat, apoi rulează strâns.
  • Pune rulourile în tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt și lasă-le să mai dospească 30-40 de minute.
5. Coacerea:
  • Preîncălzește cuptorul la 180°C.
  • Unge cozonacii cu ou bătut și presară zahăr tos sau nucă măcinată, dacă dorești.
  • Coace cozonacii 40-45 de minute. Dacă se rumenesc prea repede, acoperă-i cu folie de aluminiu.
6. Răcirea:
  • Scoate cozonacii din tăvi și lasă-i să se răcească pe un grătar.

Poftă bună! ????

Articol recomandat de sport.ro
Răzvan Lucescu, declarație scandaloasă după PAOK - FCSB. Gigi Becali l-a făcut praf: ”Băi, nebunule!”
Răzvan Lucescu, declarație scandaloasă după PAOK - FCSB. Gigi Becali l-a făcut praf: ”Băi, nebunule!”
Citește și...
Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac
Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac

Nu există Paște fără cozonac și ouă roșii. Acest desert nu este deloc ușor de făcut, dar rezultatul este spectaculos și merită tot efortul, mai ales că este nelipsit din orice meniu tradițional de la masa de Paște.  

Câte calorii are o felie de cozonac sau una de pască. Dulciurile „atacă” silueta mai tare decât o masă cu friptură și sarmale
Câte calorii are o felie de cozonac sau una de pască. Dulciurile „atacă” silueta mai tare decât o masă cu friptură și sarmale

De la cozonac, pască și prăjituri până la figurine din ciocolată și tort, toate o să își găsească loc duminică pe masa de sărbatoare. Așadar, avem nevoie de multă stăpânire de sine, dacă nu vrem să ne îngrășăm.

De cât calciu avem nevoie în fiecare zi. Beneficiile neaștepate pe care le are pasca
De cât calciu avem nevoie în fiecare zi. Beneficiile neaștepate pe care le are pasca

Un cozonac delicios, din care putem mânca liniștiți câte o felie la micul dejun, pasca făcută cu puțin aluat, brânza proaspătă dulce și multe stafide nu reprezintă o bombă calorică.

Turta dulce, cel mai consumat desert după cozonac de Crăciun. Este urmată de bezele și biscuiți ornați
Turta dulce, cel mai consumat desert după cozonac de Crăciun. Este urmată de bezele și biscuiți ornați

Cozonacii de Crăciun au concurență serioasă anul acesta. Turta dulce în zeci de forme și culori, biscuiții ornați de sărbătoare, dar și spectaculoasele bezele au adepții lor.

Rețeta de cozonac cu nucă dezvăluită de Chef Adi Hădean. „A suferit puţine modificări în ultima sută de ani”
Rețeta de cozonac cu nucă dezvăluită de Chef Adi Hădean. „A suferit puţine modificări în ultima sută de ani”

Cozonacul este unul dintre deserturile nelipsite de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor. Chef Adrian Hadean a dezvăluit o rețetă transmisă în familia sa din generație în generație, pe care o prepară în fiecare an, în această perioadă.

Recomandări
Il Messagero: Dacă Putin va diviza Ucraina cu sprijinul lui Trump, România va fi una dintre cele mai vulnerabile țări
Il Messagero: Dacă Putin va diviza Ucraina cu sprijinul lui Trump, România va fi una dintre cele mai vulnerabile țări

Dacă ambițiile lui Putin de a diviza Ucraina cu sprijinul lui Trump vor deveni realitate, atunci România va fi una dintre cele mai vulnerabile țări, notează gazetarii italieni de la ''Il Messagero'' într-o analiză extinsă.

CTP: În clipa de față nu mai contează că suntem membri NATO. Trump și Putin împart Europa, la fel ca Hitler și Stalin în 1939
CTP: În clipa de față nu mai contează că suntem membri NATO. Trump și Putin împart Europa, la fel ca Hitler și Stalin în 1939

România, la fel ca alte țări din regiune, nu mai are nicio garanție de securitate ca membru NATO, de vreme ce Donald Trump “împarte Europa cu Rusia lui Putin”, a declarat, pentru Știrile PRO TV, gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Reacții dure în Europa și SUA după discuția dintre Trump și Putin. Democrații îl acuză pe președintele american de trădare
Reacții dure în Europa și SUA după discuția dintre Trump și Putin. Democrații îl acuză pe președintele american de trădare

Vladimir Putin vrea cu adevărat pace, integrarea Ucrainei în NATO este un obiectiv nerealist, iar Volodimir Zelenski ar trebui să organizeze alegeri, pentru că este foarte nepopular.