Zile cu dezlegări în Postul Crăciunului. Ce înseamnă dezlegare la ulei, vin sau pește
În tradiția creștin-ortodoxă, postul presupune anumite restricții alimentare, inclusiv abținerea de la consumul de carne, ouă, lactate și, în anumite zile, chiar și de la ulei și vin.
Termenul "dezlegare" se referă la permisiunea de a consuma aceste alimente în zile specifice din perioada postului.
Ce înseamnă dezlegare la ulei și vin
Uleiul este considerat un aliment esențial în alimentația oamenilor, însă pe parcursul perioadelor de post, credincioșii nu pot consuma ulei sau vin decât în zilele cu dezlegare.
Alegeri 2024
08:05
Lasconi: Atunci când încearcă cineva, care îl are pe Putin în spate, în casa ta, nu ieşi tu din casă, îl scoţi pe el afară
22:25
Elena Lasconi, explicaţii despre acuzaţii precum „vrea să ne facă copiii homosexuali”: Este o manipulare de tip rusesc
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
Ne aflăm în Postul Crăciunului 2024, care a început pe 15 noiembrie, iar timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să renunțe la alimentele de origine animală, precum carne, lapte, ouă, unt, iaurt, smântână sau alte astfel de alimente.
Pe parcursul perioadei Postului Crăciunului, credincioșii nu pot consuma nici pește, vin sau ulei în anumite zile, aceasta fiind considerată o perioadă de curățare trupească și sufletească. Aceste trei alimente „aduc un bogat aport nutrițional, iar trupul nu mai simte nevoința postului”, amintește Arhim. Mihail Daniliuc, potrivit doxologia.ro.
Vinul nu trebuie consumat în perioadele de post deoarece acesta este considerat sângele lui Hristos, iar uleiul este considerat de preoți un aliment ce oferă un gust mai bun mâncării, aspect ce duce la pierderea dezrobirii trupului de patimi. Aceste două alimente sunt considerate de către preoți plăceri alimentare, ce ne dau o gamă mai largă de preparate și alimente pe care le putem consuma în perioada postului, iar prin eliminarea acestora, reducem variantele pe care le avem.
Zilele cu dezlegare la ulei și vin în decembrie 2024
· 4 decembrie: Sfânta Mucenita Varvara
· 10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
· 13 decembrie: †Sfantul Ierarh Dosoftei
· 17 decembrie: Sfantul Proroc Daniel
· 19 decembrie: Sfantul Mucenic Bonifatie; Cuviosul Grichentie; Sfantul Trifon si Cuvioasa Aglaia
Ce înseamnă dezlegare la pește
Biserica Ortodoxă a rânduit anumite zile în calendarul postului în care se îngăduie consumul de pește, alături de untdelemn și vin, oferind astfel credincioșilor o alinare în mijlocul perioadei de post. Această practică, menționată încă din vechime în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava cel Sfințit (439-532 d.Hr.), are o semnificație profundă, împletind dimensiunea spirituală cu cea trupească.
Peștele, dincolo de valoarea sa nutritivă, este un simbol central în creștinism, amintind de Mântuitorul Hristos, care a fost adesea reprezentat în primele veacuri sub forma unui pește (ichthys în limba greacă). Fiecare literă a acestui cuvânt reprezintă inițiala unei cuvinte din sintagma "Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul". Mai mult decât atât, alegerea apostolilor dintre pescari și asemănarea misiunii creștine cu pescuitul subliniază importanța acestui simbol în tradiția religioasă, conform Dexologia.ro.
Așadar, zilele cu dezlegare la pește, departe de a fi o încălcare a postului, reprezintă o îmbinare armonioasă între jertfa ascetică și bucuria prezenței Mântuitorului în mijlocul credincioșilor. Aceste zile oferă o mângâiere și o încurajare în parcursul spiritual al postului, demonstrând încă o dată înțelepciunea și compasiunea Bisericii față de fii săi.
În calendarul ortodox, dezlegarea la pește este permisă în perioada Penticostarului (de la Înviere la Duminica tuturor Sfinților), miercurea și vinerea, precum și în Postul Crăciunului, sâmbăta și duminica, după Intrarea în Templu a Maicii Domnului. De asemenea, cu prilejul marilor sărbători care cad în timpul postului, precum Buna Vestire sau Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului, Biserica dezleagă la pește, îmbinând astfel postirea cu mângâierea duhovnicească.
Care sunt zilele cu dezlegare la pește din decembrie 2024
· 1 decembrie: Sfântul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul
· 3 decembrie: †Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica
· 5 decembrie: †Sfantul Sava cel Sfintit; Sfantul Mucenic Anastasie; Sfantul Cuvios Nectarie
· 12 decembrie: †Sfantul Spiridon al Trimitundei
· 14 decembrie: Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie.
Rugăciune care se citește în fiecare post
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ulei, vin, dezlegare, post, dezlegare la pește,
Dată publicare:
03-12-2024 16:16