Cum ar fi să aveți în curte o dronă de 15.000 de euro, cu care să stropiți toată grădină? Sau un utilaj agricol de 600.000 de euro?

La aceste întrebări sunt așteptați să răspundă pasionații de astfel de mașinării. Toate pot fi văzute și testate la un târg agricol din județul Cluj, care se termină astăzi.

La acest târg agricol care are loc în Jucu, prețurile utilajelor nu sunt pentru toate buzunarele. De exemplu, acestă mașinărie, cu care se pot stropi diferite substanțe pe hectare întregi de culturi, poate ajunge până la 600.000 de euro.

Cristi Teodor, specialist: „Cel mai important lucru pe care îl vedeți la mașina aceasta este sistemul de pulverizare. Este sistem cu camere care reduce aplicarea chimicalelor extraordinar de mult”.

Dacă la început dronele se foloseau doar pentru filmat, acum sunt din ce în ce mai populare și în agricultură. Aceasta se folosește tot la stropit. Are o autonomie de 15 minute, timp în care poate fi folosită pe o suprafață de aproximativ un hectar.

”Lucrurile astea le-am văzut acum 20 de ani în Germania”

Prețurile pornesc de la 8.000 de euro și pot trece lejer de 15.000.

Kontczey Huno, specialist: „Vedem o dronă de pulverizare, o dronă agricolă. Are o capacitate de 30 litri. Asta înseamnă că pe un hectar, dintr-un singur zbor, o să pulverizăm 30 de litri”.

Sute de fermieri din toată Transilvania au participat la târg. Ei au fost impresionați de ce au văzut și cred că este nevoie de o modernizare în domeniul agricol.

Bărbat: „Lucrurile astea le-am văzut acum 20 de ani în Germania, se pare că suntem puțin în urmă”.

Bărbat: „Are nevoie agricultura din România de așa scule? Are, numai nu sunt bani. Aici e problema”.

Cei interesați mai au timp și astăzi să viziteze târgul. Intrarea este gratuită.