INDAGRA, cel mai mare târg agricol din România. Care sunt cele mai noi tehnologii și mașinării: ”Nu mai este munca la câmp”
Zilele acestea are loc INDAGRA, cel mai mare târg agricol din România. În mod tradițional aici sunt expuse cele mai noi tehnologii și mașinării din agricultură, care îi ajută pe fermieri să își crească productivitatea și le fac munca mai ușoară.
Interesați de tot ce este nou, agricultorii tineri au fost și ei prezenți. Sunt cei care știu că pot să afle lumea despre ei, inclusiv de pe TikTok și YouTube.
Ana este o tânără din Iași. Este pasionată de utilaje agricole și studiază la Facultatea de Agricultură. Tot ea este vestită și pe Tiktok, unde are aproape 400.000 de urmăritori interesați de ce face la fermĂ.
Ana Costache, fermier: "Pur și simplu arăt oamenilor pe net că viața la țară este mult mai frumoasă și că tractoriștii nu mai sunt ce au fost altădată."
Și Valentin, iubitul ei postează pe YouTube de patru ani.
Valentin Dumbravă, fermier: "Postez tot ce fac de dimineața până seara la fermă, de când deschid motorul până seara când închid motorul."
Spune că a venit la târg să găsească ”noi tehnologii în agricultură”, pentru că vrea să lucreze cu cele mai performante utilaje la arat.
Valentin Dumbravă, fermier: "Nu mai este munca aia la câmp, fără aer condiționat, cum cred unii. Acum toate tractoarele au climă, chiar și masaj în scaun. Nu mai este cu scaunul de fier."
Cea mai performantă combină funcțională de la noi se controlează din tabletă, costa 500.000 de euro și numai șapte fermieri din toată țara o folosesc.
Alexandu Antonesei, manager de produs: "Noi în tableta pe care o avem în față stabilim strategia de recoltat, în funcție de ce vrem să obținem: cât mai puține corpuri străine în buncăr, cât mai puțină spărtură sau să reducem procentul de pierderi din spatele combinei."
Și dronele agricole, care împrăștie pesticide, au început să fie căutate. Reduc costurile cu angajații, dar și cu combustibilul, pentru că sunt electrice. Pot zbura inclusiv noaptea.
Wladimir Boboschko, administratorul unei firme de utilaje agricole: "Această dronă electrică, cu o capacitate de 25 de litri, poate face într-o singură zi până la 25 de hectare."
În acest moment din 1500 de licee doar 60 sunt agricole. Deficitul de personal calificat este uriaș, și din păcate tinerii nu sunt atrași de acest domeniu desi câștigurile nu sunt de neglijat.