2021 a fost unul dintre cei mai prosperi ani pentru firmele cu profil agricol
Tot mai mulți români sunt convinși să investească în agricultură. Potrivit cifrelor oficiale, în 2021 au fost înființate de aproape trei ori mai multe firme cu profil agricol decât în 2020.
Și tot anul care se apropie de final s-a dovedit unul dintre cei mai profitabili cu o producție record de cereale, peste 34 de milioane de tone, dar și prețuri istorice.
În livada de nouă hectare de caiși și piersici din Constanța, George Lămureanu verfică pomii ca nu cumva gerul să le distrugă mugurii. Afacerea a pornit-o cu bani europeni. Cunoscuții l-au sfătuit la început să pună cereale, dar el a vrut altceva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
George Lămureanu, fermier: „Dacă vrei să faci bani pentru un an, semeni grâu. Dacă vrei pe mai mult de 10 ani, înființezi o livadă.”
După un principiu similar s-a ghidat și Sebastian Pentiuc. Fost funcționar într-o bancă din Galați, bărbatul cultivă acum fructe de pădure.
Sebastian Pentiuc, fermier: „Zmeură, mure și, de la anul, încercăm să plantăm și să înființăm o cultură de afine la ghiveci.”
Anul acesta, în toată țara, au fost înființate 15 mii de firme cu profil agricol. Sunt de aproape trei ori mai multe decât au fost înregistrate anul trecut.
Mircea Chipăilă îi reprezintă pe fermierii din Constanța.
Mircea Chipăilă, membru al Asociației Agricultorilor din Constanța: „S-a vorbit de plafonarea subvențiilor în limita a 100 de mii de euro pe fermă și atunci fermele mari au încercat să ia totuși subvenția. A doua cauză fondurile europene sunt adresate fermelor mici în limita a 300 de hectare aproximativ și atunci au fost cointeresați.”
Subvențiile acordate din bani europeni i-au atras însă și pe alții către agricultură.
Dan Burlacu, director APIA Constanța: „Trendul este într-adevăr al tuturor tinerilor și al fermierilor să se întoarcă cu fața către agricultură mai ales că a devenit din ce în ce mai profitabilă.”
Cătălin Ionescu, inginer agronom: „Costurile cu înființarea unui hectar de grâu sunt undeva între 2.500 și 3.000 de lei. Anul ăsta, 2021, profiturile pe un hectar de grâu au fost de până la 2.000 de lei.”
Daniela Borda, profesor al Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați: „Afacerile ar trebui să meargă bine, însă e nevoie de o dezvoltare mai susținută atât a modului de prelucrare.”
Numărul de firme agricole înregistrate în acest an în România sugerează că acest domeniu este al doilea cel mai atractiv, după comerț, dar în fața transporturilor și construcțiilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, agricultura, fermieri, firme,
Dată publicare:
28-12-2021 19:55