Ministerul Agriculturii anunță că extinde sistemul de combatere a grindinei. De unde vor fi lansate rachetele
La început de sezon ploios, Ministerul Agriculturii anunță că extinde sistemul de combatere a grindinei, cu rachete.
Peste două milioane de hectare de pământ vor fi protejate de stații anti-grindină, iar în acest an vor fi puse în funcțiune noi puncte de lansare, în Timiș și Alba. În același timp, se fac teste experimentale, cu avioane de mici dimensiuni, în sudul și estul țării, prin care se încearcă stimularea ploilor.
Lupta împotriva gridinei se va duce, anul aceasta, cu peste 2.500 de astfel de rachete, instalate în 94 de puncte de lansare.
Aproape două milioane și jumătate de hectare de teren agricol din vestul țării, interiorul arcului carpatic, Oltenia și Moldova, vor fi protejate.
12 puncte de lansare noi, până la sfârșitul anului
Ministerul Agriculturii susține că suprafața este cu un milion de hectare mai mare decât anul trecut. 12 puncte noi de lansare vor fi amenajate până la sfârșitul anului.
Ștefan Nicolăescu, fermier: „Ne dă o siguranță mai mare. Culturile noastre agricole pot fi distruse uneori și în proporție de 100 la sută”.
În Recaș, județul Timiș, un punct de lansare protejează terenurile cu viță-de-vie.
Gheorghe Iova, director la Cramele Recaș: „Un accident climatic provocat de căderile de grindină ne-ar putea aduce mari pierderi. De când au fost instalate, aceste rachete antigrindină, nu am mai avut nici o problemă”.
Rachetele împrăștie în nori o substanță cu ioni de argint, care, spun specialiștii, descompune gheața, care nu va mai ajunge, astfel, pe pământ.
Alin Bobric, șef de punct de comandă - lansatoare antigrindină UCCG Timiș: „Informațiile se primesc în timp real de la sistemul național de meteorologie , de la radarele meteo pe baza acestor informații noi luam decizia unde se intervine”.
Cristian Nichita, meteorolog: „Grindina este specifică temperaturilor calde. Spre sfrâșitul săptămânii vom ajunge să avem 20, 20 și ceva de grade”.
În același timp, în sudul și estul țări, avioane de mici dimensiuni vor împrăștia, deocamdată experimental, iodură de argint în zona norilor, ca să provoacea ploaia. La testele făcute până acum, s-a reușit, de pildă, în Dobrogea, creșterea precipitațiilor de la 0,1 litri pe metru pătrat la 10 litri, după șapte intervenții în nori.
Cinci milioane de hectare de teren ar putea fi protejate de secetă cu opt avioane.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul agriculturii, grindina, rachete antigrindina,
Dată publicare:
18-04-2022 19:42