Școlile profesionale, în declin. Meseriile nu-i mai atrag pe tineri. Există însă cerere pe învățământul agricol
Numărul elevilor care vor să înveţe o meserie la școala profesională este tot în scădere. Anul acesta, mai bine de un sfert din locurile disponibile au rămas neocupate, potrivit ministerului Educaţiei.
Unele calificări, precum lucrător în confecţii, fierar-betonist, lăcătuş, dulgher sau tâmplar sunt pe cale de dispariţie. Interesul a început să scadă şi pentru grupele de ospătari sau bucătari, chiar dacă pe piaţa muncii este nevoie mare de personal în domeniu.
O şcoală profesională din Baia Mare a oferit, ani la rând, pregătire pentru 10 meserii. Acum a mai rămas cu 5, în alimentaţie şi estetică.
Gabriela Mărieș, director şcoală: „Noi am început cu foarte multe specializări, mecanica auto, tinichigiu auto, croitorie. În acest moment, funcţionăm pe două specializări, alimentaţie, bucătar ospătar şi estetică, coafor, frizer, manchiurist, pedichiurist".
Adolescenţii aflaţi în ateliere sunt mulţumiţi, dar prea puţini.
Andreea Dragomir, elevă: „M-am înscris pentru că îmi doresc să am o meserie, şi să fiu coafeză şi să-mi deschid un salon"
Andrei Cormoș, elev școală profesională: „Am reuşit deja să-mi găsesc locuri de muncă, îmi place foarte mult bucătăria. Lucrez de la 14 ani"
Sorin Orzac, un proprietar de restaurant, îl aşteaptă cu braţele deschise.
Sorin Orzac, proprietar restaurant: „Cu o şcoală profesională poţi câştiga mai mult decât cu o diplomă."
Dascălii unei şcoli din Alba Iulia au renunţat la ideea de a înfiinţa o clasă de a IX-a, pentru că nu au avut cerere.
Jana Popa – director Liceul tehologic "Dorin Pavel": „Am avut o clasă mixtă, cu două specializări dulgher-tâmplar-parchetar şi fierar-betonist-montator prefabricate. Pot să spun că la această clasă s-au înscris doar 2 elevi ."
Şi în judeţul Timiş, numărul claselor la şcolile profesionale a scăzut. Există însă şi o veste bună.
Cosmin Hogea - inspector general adjunct ISJ Timiş: „Ce aş putea să vă spun e că s-au cerut clase pentru învăţământul agricol, ceea ce ne bucură".
Anul aceasta, pe cele 38.000 de locuri disponibile în toată ţara în învăţământul profesional, s-au înscris doar 27.000 de elevi. Ministrul Educaţiei recunoaşte că sunt probleme.
Sorin Câmpeanu, ministrul educaţiei: „Din păcate, în ultima perioadă, învăţământul profesional a înregistrat un declin în pofida tuturor eforturilor de susţinere".
Sorin Câmpeanu vine şi cu soluţii: prin PNRR vor fi alocate 330 de milioane de lei pentru campusuri de învăţământ dual, cea mai bună formă a învăţământului profesional, realizată în parteneriat cu firmele.