Afacerea „mielul la portbagaj” este în floare, dar poate afecta sănătatea. Cât costă kilogramul de carne în piețe
Afacerea „mielul la portbagjl”, adică achiziția mieilor sacrificați în condiții incerte de la necunoscuți, echivalează cu riscuri imense pentru sănătatea publică.
Este avertismentul inspectorilor sanitari, care anchetează deja sutele de așa zise oferte promovate online. Legea îi obligă pe crescători să aibă un medic veterinar, în spațiul de sacrificare, ca să verifice starea animalelor. Altfel, de dragul unei economii, cumpărătorii se pot alege de Paște cu toxiinfecții sau boli parazitare grave.
Mielul viu este între 35 și 40 de lei kilogramul. Carcasa de ied este până-n 50. Ușor negociabil - așa își promovează marfa zeci de crescători care vând fără documente legale. Autoritățile le reamintesc celor tentați să ia mielul direct de la stână, ori „din portbagaj”, că acest tip de comerț nu trece prin niciun control.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ioan Oleleu, vicepreședinte A.N.S.V.S.A.: „Să nu cumpere carne de miel din locuri neautorizate, neînregistrate, de la persoane necunoscute, sau din anumite oferte pe diferite site-uri. Acestea trebuie să prezinte ștampila de controlat sanitar-veterinar”.
Este vorba de omarcă roșie ovală, care arată că animalul a fost evaluat de un veterinar înainte de sacrificare, care a inspectat ulterior și țesuturile. În lipsa acestor dovezi, există riscuri reale de boli transmise de la un animal infectat la om. În țara noastră, cea mai frecventă contaminare este cu chisturi de tenie, care invadează plămânii, rinichii și ficatul.
Dr. Laurențiu Tudor, titular Inspecția și Controlul Animalelor: „O problemă majoră în ceea ce privește tăierea în locuri neautorizate este transportul. Animalul nu este lăsat la zvântat. Iau direct carnea și organele care sunt calde. Introduse în saci, într-o zonă semiermetică. Dacă traseul este de o oră, o oră și jumătate, deja la suprafața carcasei apare o mâzgă, ceea ce înseamnă că bacteriile au început să se dezvolte”.
În plus, este posibil ca mielul să nu fie vaccinat împotriva antraxului, măsură obligatorie în statul român. Infectarea persoanei care mănâncă pastramă, ori carne la grătar se traduce prin febră, dureri abdominale violente și vărsături cu sânge. Aceste riscuri imense vin la pachet cu o economie de numai cinci-șase lei pe kilogram, față de prețul carcasei de miel și de ied din piețe - între 35 și 45 de lei.
Ionuț Dumitru, măcelar: „Respectăm lanțul de frig, bineînțeles. Noi aducem miei din zona Dobrogei, Tulcea, Medgidia. 60% avem randamentul la tăiere, deci 40% din cantitatea lui se pierde”.
În magazin, bucățile de miel au ajuns la 50 de lei. Nu uitați că, acasă, carnea trebuie scoasă din casoleta de plastic, spălată, uscată și ținută în congelator. În frigider rezistă 10 zile. Organele doar cinci.
Există și varianta măcelăriilor turcești, iraniene și arăbești, care au berbecuț pe tot parcursul anului, iar de acum aduc miei tineri. Aceștia, de la furnizori din zona Albei și a Sibiului, costă 65 de lei kilogramul.
Livrat la domiciliu, prețul ajunge la 90 de lei kilogramul, pentru bucăți de carcasă, și sare de 100 la cotlete și carne macră.