Muzeul care ar fi trebuit să fie dedicat lui Brâncuși, o ruină: „S-au luat și obiectele sanitare”
Clădirea în care ar fi trebuit să existe de câțiva ani un muzeu național dedicat lui Constantin Brâncuși a ajuns o ruină.
Imobilul în care sculptorul a locuit o vreme este mâncat de putregai, iar tencuiala a început să cadă. Uitată, este și prima variantă a Mesei Tăcerii. Aceasta zace undeva în curte.
Casa Gănescu din Târgu Jiu, în care a locuit Constantin Brâncuși în perioada în care a lucrat la Coloana Infinitului, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii este plină de mucegai.
Tencuiala exterioară a început să se macine, balconul din lemn este putrezit, iar scara pe care se ajungea la etaj îi pune în pericol la fiecare treaptă pe cei care au curajul să o urce. În interior, plăcile din gips-carton cu care au fost acoperiți pereții sunt rupte în mai multe locuri.
Construit în stil neoromânesc, imobilul de patrimoniu a aparținut până acum trei ani Consiliul Județean Gorj care l-a folosit drept casă de oaspeți. În 2000, fostul baron local Nicolae Mischie a dispus reamenajarea casei, dar lucrările supraevaluate i-au adus un dosar penal la DNA.
Clădirea a ajuns în cele din urmă la Ministerul Culturii, iar din 2016 acolo ar trebui să funcționeze Muzeul Național Constantin Brâncuși.
Denisa Șuță, director Muzeul Național Constantin Brâncuși:„Este într-o stare avansată de degradare, mai ales în zona de demisol. Partea de jos este nefuncțională în acest moment."
Valentin Chepeneag, fost director al muzeului: „Acolo trebuie făcută o expertiză, un proiect tehnic, să vedem de ce intră apă la demisol."
Ministrul Culturii dă vina pentru situația în care se află acum casa pe vechiul proprietar.
Reporter: „De ce nu s-a reabilitat de atâția ani de cât e în administrarea Ministerului?”
Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii: „Sunt de acord cu semnul dumneavoastră de întrebare. Când am primit clădirea, am primit-o în această stare. Transferul nu s-a făcut elegant. Vechii administratori au luat până și obiectele sanitare. Le-au smuls din pereți."
Oana Paloș, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Gorj: „Nu există astfel de mențiuni. Singura notă care e specificată la protocol e predarea cu titlu gratuit, conform legii, a două mijloace fixe, cele două centrale termice și sistemul de climatizare."
În curtea casei se află și o primă variantă, fără scaune, a Mesei Tăcerii.
De peste 80 de ani zace în grădina din centrul orașului, fără ca cineva să se fi preocupat de soarta ei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!