Motivul pentru care au fost lansate mai multe drone deasupra operelor lui Brâncuși

Ultima actualizare: 02-07-2019 14:32

După ce au fost spălate cu furtunul, operele lui Brâncuşi se întâlnesc cu tehnologia. Coloana Infinitului a fost scanată marți cu laser, în timp ce din aer dronele culegeau informaţii despre sculptură şi terenul pe care se afla.

În baza acestor date, specialiştii vor stabili cum trebuie curăţate coloana infinitului, poarta sărutului şi masa tăcerii.

Parcul din Târgu Jiu, unde se afla Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului este plin de specialiştii Institutul Naţional de Optoelectronică. Aceştia culeg date despre operele lui Brâncuşi. Cu un echipament ce pare un cărucior de plimbat bebeluşii măsoară structura solului.

Alexandru Chelmuș - specialist în optoelectronică: ”Pentru a afla structura solului, cele mai utile o să fie cele de aici ca aici e o fundaţie făcută. Rezistă, ştiu că sunt şi poveşti cu ea că au încercat să o dărâme, probabil e puţin îndoită, dar rezistă”.

Roxana Rădvan - şef departament Institutul Naţional de Optoelectronică: ”Sunt tehnici care opereză în cea mai mare măsură noninvaziv sau contact minim. Raza laser ne ajută de fiecare dată să strângem aceste informaţii extrem de luminoase”.

Cu ajutorul acestor informaţii, până în toamnă va fi întocmit un proiect pentru întreţinerea operelor brâncuşiene.

Turiştii care au văzut aparatele au fost curioşi să afle ce se petrece.

Localnică: ”Eu zisei ca ei filmează ceva, nu ştiu ce filmează, parcul. Da, se mai vorbeşte despre ea la televizor”.

Turist: ”Un loc plăcut aici îmi aduc aminte cu plăcere de când am fost acum 30 de ani. S-a schimbat - în bine - normal că în bine, atunci nu era aşa frumos, era mai micuţ parcul, îmi aduc aminte de el”.

Turistă: ”Arată foarte bine, îngrijit curat, e foarte bine”.

Măsurătorile se vor încheia la sfârşitul săptămânii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO