Proces pentru un Brâncuşi spart în două. Proprietarul cere 22 de milioane de dolari

Dată publicare: 19-08-2019 13:02
Dată actualizare: 19-08-2019 13:13


Le Poisson, Brancusi

Colecţionarul Marc Baradel îl acuză pe negustorul de artă Masher Edelman că este responsabil de accidentul fatal în care opera "Poisson", de Constantin Brâncuşi, a fost distrusă.

Francezul reclamă o compensaţie importantă pentru opera realizată între 1924 şi 1926 de sculptorul român.

Un moment de neatenţie poate costa scump: 22,5 milioane de dolari, potrivit site-ului ArtNews.com, citat de News.ro. Este suma pe care o cere colecţionarul Marc Baradel societăţii Artemus administrată de Asher Edelman.

Colecţionarul francez acuză societatea că a spart o operă de Constantin Brâncuşi al cărei proprietar este: una dintre numeroasele sculpturi numită "Le Poisson".

Marc Baradel a intentat o acţiune în justiţie, explicând faptul că la puţin timp după ce a primit opera în biroul său aceasta a căzut de pe piedestal, spărgându-se în două. Potrivit lui Baradel, Asher Edelman ar fi cel care s-a ocupat să aşeze sculptura pe suport.

Conform plângerii, Artemus "a încălcat contractul de transport neprotejând operele de artă împotriva oricăror pagube când ei erau responsabili de acest lucru".

"Este absurd. Marc Baradel a urcat opera lui Brâncuşi pe un piedestal din biroul meu. S-a dus să se aşeze pe o capanea şi ea a căzut imediat. În acel moment, el avea în mână un certificat de asigurare", a explicat Asher Edelman.

Raportul de evaluare al Curţii Supreme din New York afirmă că opera, de când a fost spartă, a fost evaluată la 16,9 milioane de dolari contra 22,5 milioane înainte de accident.

Ansamblul operaţiunilor a fost asigurat de Marc Baradel la 5 milioane de dolari cu două companii de asigurare HUB Internaţional, cu sediul la Chicago, şi Lloyd’s din Londra. De aceea, el solicită ambelor companii să onoreze acordul după incident.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO