Expoziție inedită în România. Unde pot vedea românii aurul împăraţilor chinezi
Cea mai mare expoziţie de obiecte din aur chinezeşti a fost deschisă la Muzeul de Istorie din Capitală.
De la bijuterii, la obiecte ritualice sau ceainice din aur masiv, în total sunt peste 150 de obiecte unicat din perioada dinastiei Ming, considerată epoca de aur a Chinei. Valoarea pieselor expuse nu a fost comunicată de oficiali, fiind pentru a doua oară în istorie când aceste obiecte ajung într-o ţară europeană.
Pline de simboluri, lucrate cu o tehnică desăvârșită, aceste ace de păr erau folosite inițial doar de familia imperială. În vârf este pasărea Phoenix chinezească, o contopire între fazan și păun. După anul 1.400 ele sunt purtate și de soțiile funcționarilor și doamnele bogate.
Cerceii erau purtați în China Imperială încă din anii 1.300. La început erau folosiți ca podoabe și de bărbați și de femei, după care au devenit un accesoriu exclusiv feminin.
Muzeograf: „Dinastia Ming este o perioadă cu 13 împărați care au domnit între 1364 și 1640. Este o perioadă fabuloasă în istoria Chinei. Este perioada în care Marele Zid Chinezesc se extinde cel mai mult."
Cele mai valoroase obiecte ale expoziției „Aurul Împăraților Chinezi”, adusă în premieră la Bucureșți, sunt însă, cele ritualice. Cum sunt ibricele pentru ceai și un vas pentru vin.
Un bibelou chinezesc din jurul anului 1.600, când în România avea loc Unirea Principatelor, este o cutie placată cu rubine, din aur și simbolizează bogăția pentru cerbul în mitologia chineză, înseamnă câștiguri financiare.
Un sceptru decorat cu jad, făcut integral din aur era de fapt arătătorul împăratului. Conducătorii nu arătau cu degetul, ci folosind acest obiect, a cărui întrebuințare a fost descoperită de cercetători foarte târziu. Toate aceste piese au fost găsite în mormintele împăraților Ming, împărați care au condus China timp de 276 de ani.
Muzeograf: „Doar în 1973 au mai fost aduse în România piese de ofrevărie chinezești, din mormântul împăratului Wanlee. Ele sunt piese unicat, cu care în viitor din păcate, ne vom întâlni din ce în ce mai rar, deoarece în China nu se fac săpături arheologice de cercetare și doar de salvare și expun doar ce au în muzee."
Aurul împăraților chinezi poate fi văzut până în martie anul viitor la Muzeul Național de Istorie a României.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!