CSID: Inelul gastric, solutia pentru copiii obezi

22-04-2009 00:00


In cazul copiiilor cu probleme mari de greutate, micsorarea stomacului prin interventie chirugicala scade cu 80% riscul de boli grave la maturitate. Cel mai tanar pacient din Romania operat de specialistii in chirurgia obezitatii are 13 ani.


Medicii trag un semnal grav de alarma: pana in 2010, jumatate dintre copiii din America de Nord si din cea de Sud vor fi obezi. Iar acest flagel este cu atat mai periculos cu cat se instaleaza la varste mai mici.

Un copil este cu 80% mai expus acestor pericole decat un adult obez. Tocmai de aceea medicii insista ca obezitatea sa fie tratata de urgenta. Iar chirurgia de reducere a volumului stomacului este solutia cea mai rapida.

Aceasta se poate face cu ajutorul inelului gastric si a balonului gastric care se aplica laparoscopic. Copiii care trec prin astfel de interventii pot slabi in jumatate de an chiar si cateva zeci de kilograme daca tin si dieta.

Motivul? Lichidele si dulciurile moi care contin calorii in exces trec usor din stomac in intestin, fara sa fie impiedicate de aceste dispozitive. Insa tehnicile chirurgicale actuale elimina si aceste neajunsuri.

In felul acesta, pacientii simt rar senzatia de foame si atunci cand apare reusesc sa manance doar foarte putin. O alta procedura recomandata in obezitate este bypass-ul gastric. Medicii taie atat o parte din stomac, cat si una din intestin, insa in felul acesta pacientii pierd si multe substante nutritive.

Iar cea mai noua procedura care se face in Statele unite se numeste Trans Oral Gastroplasty. Aceasta schimba forma stomacului si reduce apetitul fara incizie. Chirurgii reusesc performanta doar cu ajutorul catorva clame care se introduc la nivel gastric, prin orificiul bucal, sub ghidaj endoscopic. Procedura este inca experimentala si poate reduce cu 40% excesul ponderal.

VIDEO PROTVPLUS.RO