"Becurile economice duc la aparitia cancerului mamar"

Ultima actualizare: 25-10-2012 00:34
bec economic

Facem economie de electricitate,dar lucrul acesta s-ar putea sa ne coste sanatatea. Folosirea pana noaptea tarziu a becurilor economice ar putea fi cauza cresterii riscului apartiei unor forme de cancer, printre care si cel mamar, sustin unii cercetatori.

Cel putin asa sustine Abraham Haim, profesor de biologie la Universitatea Haifa din Israel. Explicatia? Lumina mai albastra emisa de lampile fluorescente compacte aproape ca mimeaza lumina din miezul zilei, deregland productia din corp a hormonului numit melatonina, mai mult decat o fac becurile traditionale, cu filament, care emit lumina mai galbuie.

Melatonina, despre care se crede ca protejeaza corpul impotriva unor forme de cancer, cum ar fi cel mamar sau cel de prostata, este produsa si secretata de glanda pineala, localizata la baza creierului. Aceasta glanda este implicata in „semnalizarea" timpului din zi sau a momentului din an.

In timpul noptii se inregistreaza o crestere a nivelului de secretie de melatonina, in timp ce ziua, el scade, chiar si atunci cand stam cu ochii inchisi.

O posibila legatura dintre expunerea la sursele de lumina din timpul noptii si riscul aparitiei cancerului mamar este cunoscuta de peste un deceniu, de cand a fost publicat un studiu care arata ca femeile care munceau in ture de noapte prezentau riscuri mai mari de imbolnavire decat cele care lucrau ziua.

Profesorul Haim a explicat in studiul realizat impreuna cu o echipa de cercetatori ca exista chiar o asociere mai puternica intre expunerea la lumina in timpul noptii si riscul aparitiei cancerului.

Studiul, publicat in revista de specialitate „Chronobiology International” releva ca in cazul femeilor care dorm cu lumina aprinsa, folosind becuri economice, riscul de a se imbolnavi de cancer mamar este cu 22% mai ridicat decat in cazul acelor care nu au acest obicei.

Mai mult decat atat, cercetatorii sustin ca expunerea la lumina albastra emisa de becurile economice ii face pe oameni mai nervosi, creste temperatura corpului si riscul producerii atacurilor de cord.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!