Aspirina reduce riscul aparitiei cancerului de colon

13-11-2010 00:00

Banala aspirina este la ora actuala mult mai pretioasa decat se crede. Un studiu al medicilor britanici de la Oxford arata ca dozele mici pot reduce riscul de cancer de colon.

Studii clinice privind rolul aspirinei in preventia unor tipuri de cancer se desfasoara de peste 20 de ani. Rezultatele acestor cercetari facute pe esantioane foarte mari de pacienti arata incontestabil rolul benefic al dozelor mici de acid acetilsalicilic.

Cheia este sa se administreze zilnic doza de 75 mg de aspirina. Acest analgezic minor, folosit ca antipiretic sau antiinflamator, s-a dovedit ca are si un efect anticoagulant.

Asa ca administrata pe termen lung reuseste sa diminueze riscul de infarct. In ceea ce priveste cancerul de colon, aspirina inhiba anumite enzime implicate in aparitia tumorilor si apoi a metastazelor.

Si barbatii care au un risc de cancer de prostata pot beneficia de efectele aspirinei.

Aspirina trebuie insa folosita cu discernamant: dozele mai mari pot da efecte secundare: sangerari intestinale sau chiar ulcere stomacale. Nici variantele efervescente nu sunt mai tolerabile. Asadar, consultarea unui specialist este absolut necesara.


VIDEO PROTVPLUS.RO