"Am o cazare faina in tufa". Cum recunosti adapostul unui roman care munceste la Londra fara sa stie o boaba de engleza

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP. 6."Am casa intr-o tufa si traiesc lejer cu 50 de lire pe saptamana", ne spune un tanar, plecat sa lucreze cu ziua la Londra. Ne-a aratat cu zambetul pe buze cum se descurca in metropola.

A venit cu cateva haine intr-un ruscac si spera ca in cateva luni sa trimita ceva bani acasa. Dincolo de aceasta poveste la Londra sunt mii de romani, in aceeasi situatie si nu de putine ori presa britanica i-a numit "noii sclavi ai Europei".

Intr-o zona comerciala aflata la 8km de centrul Londrei, e mare forfota in fata unor magazine de bricolaj. Romanii alearga dupa un loc de munca pentru care se zbat si se inghiotesc.

Pentru ei, Londra nu inseamna turism sau cultura. Nu au acte de la serviciul social britanic si nici atestari. Nu cunosc limba, dar pretind ca se pricep la toate.

"Ne dau cate 50-60 de pounds pe zi. Suntem foarte multumiti!", spun romanii pe langa care trec insa si zile in care nu au nimic de lucru.

Citește și
romani londra cover
"Ar trebui sa ne punem steagul aici". Cati bani castiga ilegal romanii care au cucerit un simbol al Londrei cu "alba-neagra"

Catalin a plecat dintr-o localitate de langa Brasov. Cu 50 de lire traiesc o saptamana. "Am o cazare faina in tufa, de minune. Mi-am facut un cort in tufa si acolo ma bag."

Iti dai seama ca este un adapost de romani dupa bicarbonatul de sodiu de pe cort.

Zilierii se muta dintr-un loc in altul. Autoritatile britanice au descoperit adaposturile, au ras toate vegetatia si au dezafectat zona.

Romanii care vin fara nicio calificare, fara sa vorbeasca engleza, par cei mai dispusi sa traiasca precum nomazii intr-unul din cele mai cosmopolite locuri ale lumii.

Ambasadorul Romaniei in Regat spune ca Guvernul a schimbat legislatia in ultimii ani, pe fondul migratiei din Estul Europei. Romanii nu mai pot primi ajutor de somaj in primele 3 luni. Dupa, pot primi ajutor de somaj pentru urmatoarele 3 luni in care se verifica daca si-au cautat de lucru.

Sunt zilnic pe strazi si lasa o imagine negativa asupra Romaniei. Valul de zilieri, prostituate, sarlatani si cersetori atrage un val de respingere din partea unui stat care se bazeaza pe bun simt.

Citește și...
In Romania, erau platiti cu mere si gaini, in Londra dau o lectie de viata.
In Romania, erau platiti cu mere si gaini, in Londra dau o lectie de viata. "Daca ar fi toti romanii ca ei, am fi mai bogati"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, ep 5. Doi tineri stomatologi au plecat dintr-un sat pierdut din Moldova pentru ca ajunsesera sa fie platiti cu oua si legume. In 2007, au ajuns la Londra, iar astazi au propriul cabinet si strang bani pentru o clinica mai mare.

"Ar trebui sa ne punem steagul aici". Cati bani castiga ilegal romanii care au cucerit un simbol al Londrei cu "alba-neagra"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP 2: Cinci sute de lire sterline pe zi din jocuri ilegale, sub nasul unei lumi intregi. Atat estimeaza ca ar castiga jucatorii de alba neagra din Londra, daca nu i-ar deranja politia pe podul Westminster.

Recomandări
Explozie urmată de incendiu pe platforma Kronospan din Sebeş
Explozie urmată de incendiu pe platforma Kronospan din Sebeş

Un incendiu major a izbucnit, luni noapte, în Sebeș, pe platforma Kronospan din municipiu.  

Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși

Generalul-locotenent ( în rezervă) Ben Hodges - fost comandant al trupelor aliate din Europa - a vorbit într-un interviu acordat Știrile PRO TV despre evoluția războiului din Ucraina și cât de mare este riscul ca Rusia să atace o țară NATO.

Rușii, atac masiv cu rachete asupra instalaţiilor de infrastructură critică ale Ucrainei. Reacția Kievului
Rușii, atac masiv cu rachete asupra instalaţiilor de infrastructură critică ale Ucrainei. Reacția Kievului

Ocupanţii ruşi au lansat un atac masiv cu rachete asupra instalaţiilor de infrastructură critică ale Ucrainei.