10.000 de antreprenori romani si-au mutat afacerile la Londra. "Am investit mult in Romania, dar nu ne mai simteam acasa"

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 15. ''Marea Britanie este casa mea, iar Romania este o amintire, la fel ca toate celelalte tari in care am trait.''

Inca de acum 5-6 ani, cand Europa a fost lovita de criza financiara, multi dintre conationalii care se stabilisera in statele din Vest si-au facut bagajele si au aterizat la Londra. Au capatat experienta internationala si astazi sunt romani voiajori, care activeaza in cele mai diverse domenii: de la constructii si manufactura, pana la servicii si industrie grea. Campania "Romania din Regatul Unit" va prezinta aceasta migratie.

A plecat la Londra dupa 12 ani de stat in Italia - este povestea unei romance care s-a mutat cu sotul si cei doi copii, dupa ce au vazut ca in Peninsula criza a lovit afacerile italienilor. Multi alti romani migreaza dinspre Germania, Spania, sau Grecia si spun ca isi gasesc rapid un loc de munca in Marea Britanie, pentru care insa trudesc mai mult decat in tarile prin care au mai fost. Reusesc sa puna mai multi bani deoparte, dar fac si sacrificii. Putini dintre ei se vad in situatia de a o lua din nou de la capat, acasa, in Romania.

Marea Britanie aduna in fiecare an tot mai multi imigranti; vin atat din fostele colonii engleze, dar si din multe dintre tarile Uniunii Europene. Asa se face ca in Regat sunt un million de spanioli, dar si peste 500.000 de francezi si italieni. Romani sunt neoficial aproape 300.000 si continua sa vina, mai ales ca din 2013 au fost scoase vizele.

S-a vazut cat de multi sunt la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, cand s-au adunat la cozi interminabile.

Citește și
romani Londra
Au dormit in masina, cu 10 lire in buzunar, dar acum sunt patroni. Povestea romanilor care au descoperit succesul la Londra

Autoritatile de la Londra au comunicat ca in primul semestru al lui 2015 au intrat in tara peste 600.000 de imigranti, cu 100.000 mai mult ca in acelasi semestru din 2014. Iar in Regat intra multi romani care vin din afara Romaniei, din tari precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Trendul e ascendent, imigrantii nostri pleaca in cautarea locurilor de munca.

Ioan Ciuman, muncitor constructii: "Eu am fost in Italia, dar ma regasesc mai bine aici, in Anglia. Oamenii sunt mai altfel, se vede ca sunt mai avansati fata de alte tari."

Ioan Ciuman spune ca e din Maramures, comuna Poienii de sub Munte. Dar nu din satul natal a ajuns la Londra, ci a avut o escala de vreo 5 ani in Peninsula Italiei. Sustine ca a auzit de la alti romani despre oportunitatile din Regat. L-am gasit zilier, astepta la marginea unei sosele sa fie luat la munca. Omul spune ca si-a facut acte pentru a munci legal in Marea Britanie si vine ca zilier doar daca nu gaseste de lucru la camera de munca londoneza, acolo unde sunt zilnic afisate ofertele pe termen scurt.

"In Italia am lucrat mult pe utilaje, motostivuitoare. Aici, la ce este, deocamdata! Pana imi gasesc un loc stabil, dar ma regasesc aici. Permis de lucru in constructii am obtinut intr-o saptamana", spune barbatul.

Are permis valabil pana in 2020 si realitatea este ca imigrantii isi obtin usor astfel de documente de la autoritatile engleze. Statul britanic ii incurajeaza sa munceasca, iar in zona Londrei sunt zilnic sute de locuri de munca disponibile, mai ales in constructii si servicii hoteliere, adica acolo unde gasesti cei mai multi romani. Se aduc unii pe altii, iar angajatorii vad ca cer putin, dar muncesc mult mai mult decat alti imigranti.

In zona centrala Londrei, langa Hyde Park, cele mai multe hoteluri sunt amenajate chiar de catre romani. Si-au format mana pe santiere din Germania sau Italia, iar acum lucreaza de zor la hotelurile de 4 si 3 stele din zona Westminster, in buricul Londrei. Firma este a unui roman, stabilit de multi ani in Regat, si castiga contractele pe baza de recomandare. Seful de echipa explica: "Se castiga bine aici. 1500, 1600 de lire pe luna. Plus, din banii astia se scade chiria, transport. Cel mai mult se ajunge si la 2000 de lire daca se sta peste program 2 ore pe zi, 3 ore sau sambata, duminica."

Omul spune ca muncitorii raman lunar cu cate 800 sau chiar 1.000 de lire, curat, in mana, dupa ce isi platesc toate taxele la Londra. Un salariu de aproape 6.000 de lei, adica de 2 sau 3 ori mai mult decat ar castiga in tara.

"Am avut lucrare de 300 de oameni. Aici avem 170 de camere, am avut de 80 de camere, dar am avut si de 500 de camere. Aici lucreaza acum 90 de romani", explica barbatul.

Doi tineri au fost colegi de echipa, au facut handbal profesionist. Unul l-a adus la Londra pe celalalt: "A lasat la latitudinea mea sa aduc daca stiu baieti buni si el prin felul lui de a fi si muncitor, a tras dupa el… E greu sa stai in Londra, sa muncesti aici, toata lumea spune... chirii mari, preturi mari. Sunt destul de mari, dar in comparatie cu veniturile, e ceva normal."

Patronii ii responsabilizeaza si ii incurajeaza, insa doar atunci cand ii vad cate de mult muncesc peste program.

"Sunt excelenti, politicosi si draguti. Si muncitori, oameni de ajutor. Inainte am lucrat cu cativa romani, am mai lucrat ca sofer si erau baieti de treaba. Inainte de romani au fost polonezii, inainte de ei au fost indienii. Si mai inainte au fost jamaicanii. Si fiecare vrea ceva mai bun pentru el si familia lui. Cum am spus, sunt si cu bune si cu rele. Unii dintre romani, cum sunt acesti baieti, vin chititi pe munca si reusesc, altii nu", spune patronul britanic.

Statisticile arata ca mai bine de 10.000 de antreprenori romani si-au dus afacerile la Londra in ultimii 5 ani. Vorbim in principal de constructii, manufactura si IT, dar si de consultanta si servicii.

Alexandra are la Londra doua saloane de cosmetica. Si-a mutat afacerea din Bucuresti, in urma cu 6 ani. "Avem chirie pe un termen mai lung pe 25 de ani la spatii, platim chirie in fiecare luna, platim taxele la consiliu. Totul este legal, trebuie sa facem fisa pentru fiecare clienta, e diferenta foarte mare fata de Romania. Am avut business si in Romania, stiu cum e", spune Alexandra.

Locuieste cu prietenul ei intr-o casuta mica, pe care a inchiriat-o chiar in spatele unuia dintre saloane. La firma a angajat numai romance. Ioana Dicu e din Constanta.

"Am venit acum 3 luni in Marea Britanie si vin dupa 12 ani de Italia. Ideea este ca in Italia s-au schimbat lucrurile, dar pentru mine nu. Sotul meu a ramas fara job si pentru asta m-am mutat in UK. Pentru o noua experienta si pentru un trai mai bun pentru mine si familia mea", spune Ioana.

Tot din Italia vine si o alta tanara, secretara la o firma de recrutare din Londra: "In Italia e foarte mult rasism. Calitatea vietii s-a schimbat foarte mult. Aici ai mai multe oportunitati, ai modul de a ridica, te ajuta, esti ok. Cresti. Acolo nu, mai ales daca esti strain. Aici, ca si straini, mai ales ca romani, suntem de majoritatea persoanelor apreciati. Pentru ca au vazut cum lucram, cum ne adaptam."

Romanii spun ca la Londra sunt mai apreciati decat in alte locuri.

Ioana Dicu, cosmeticiana Londra: "In primul rand, in UK iti da posibilitatea sa promovezi. Daca esti ok profesional, poti sa promovezi. In Italia, lucrurile au mers foarte prost in ultimul timp, datorita faptului ca ei au si o criza economica mai mare, diferenta foarte mare."

Londra se afla in primele trei tari ale lumii in ce priveste usurinta modului de a derula o afacere, dar si la capitalul intelectual al fortei de munca. O evaluare facute de Ministerul Muncii britanic arata ca Londra este orasul preferat al celor care doresc o relocare profesionala.

Reporter: Ce inseamna pentru tine Londra?
Alexandra, patron de salon cosmetic: Acasa inseamna.
Reporter: Si Romania?
Alexandra: Romania inseamna o amintire. Trebuie sa zic drept, nu? Asta inseamna, nu ma mai introc acasa.
Reporter: Nu te mai vezi in Romania.
Alexandra: Nu ma mai vad in Romania, nici nu mai vreau in Romania.

Ioana spera ca la un moment dat isi va deschide propriul salon in Romania, unde a construit o casa cu banii munciti in strainatate. O cam sperie gandul ca o va lua din nou, de la capat.

Ioana Dicu: "Noi am investit foarte mult in Romania, dar nu ne mai simteam acasa. Am doi, sunt cu noi, i-am adus aici, pentru ca urmeaza sa fie integrati in scoli, sistemul e un pic diferit, trebuie sa asteptam, am facut aplicatii."

Sunt romani voiajori, in cautarea unui trai mai bun. Se muta impreuna cu copiii si familiile si fac eforturi mari ca sa se integreze. Au curajul sa o ia din nou de la zero si sa arate vest-europenilor ca se pot descurca. Pentru ei, Regatul Unit reprezinta o sansa pe care demonstreaza ca nu o rateaza, ci, din contra, o fructifica din plin, dar cu sacrificii. Au castigat experienta in alte tari, iar astazi contribuie la sustinerea economiei unui stat care le intinde o mana, dar le cere munca si seriozitate.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
A pornit de la zero si a ajuns milionar in lire. Povestea romanului care si-a inceput aventura londoneza ca taximetrist
A pornit de la zero si a ajuns milionar in lire. Povestea romanului care si-a inceput aventura londoneza ca taximetrist

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 14. Sa ajungi sofer de taxi in cea mai aglomerata capitala europeana nu e deloc usor, insa romanii demonstreaza ca se descurca si castiga binisor.

Au dormit in masina, cu 10 lire in buzunar, dar acum sunt patroni. Povestea romanilor care au descoperit succesul la Londra
Au dormit in masina, cu 10 lire in buzunar, dar acum sunt patroni. Povestea romanilor care au descoperit succesul la Londra

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 13. Au mai putin de 30 de ani si cate trei companii pentru care lucreaza de dimineata pana noaptea tarziu. Pun deoparte cateva mii de euro lunar si spera sa ajunga la nivelul la care sa se agite mai putin.

Cine sunt romanii care au muncit pe branci sa-si deschida propriile afaceri la Londra:
Cine sunt romanii care au muncit pe branci sa-si deschida propriile afaceri la Londra: "Sunt politicosi si fac treaba buna"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 12. Romanii care au vrut sa aiba propria afacere si-au infiintat-o rapid la Londra, dupa ce au muncit pe branci in alte domenii.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..