Au dormit in masina, cu 10 lire in buzunar, dar acum sunt patroni. Povestea romanilor care au descoperit succesul la Londra

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 13. Au mai putin de 30 de ani si cate trei companii pentru care lucreaza de dimineata pana noaptea tarziu. Pun deoparte cateva mii de euro lunar si spera sa ajunga la nivelul la care sa se agite mai putin.

Campania "Romania din Regatul Unit" va arata cate sacrificii fac tinerii plecati la Londra pentru a reusi. Toti spun ca in Marea Britanie au gasit oportunitati de bussiness inexistente acasa.

"Am dormit in masina, in parcarea unui hipermarket, cu 10 lire in buzunar, din care de 5 am pus benzina, ca sa ne incalzim noaptea!" - este povestea a doi tineri - Oana si Florin - care s-au cunoscut la Londra si au facut eforturi greu de inchipuit pana sa obtina primii bani din afacerile mult visate. Ea a facut master in Litere, el e specialist in web-design si impreuna detin mai multe firme unde angajeaza numai romani. Asta pentru ca stiu ca au facut si fac aceleasi sacrificii ca ei. Vorbim despre copii cu studii, care inainte sa lucreze intr-un birou au spalat masini sau au cantat prin baruri.

Londra a fost votata in 2012 cel mai propice oras european pentru mediul de afaceri. Au fost luate in calcul atat marile corporatii ale lumii, 75% dintre ele avand sedii in metropola britanica, dar si numarul urias de mici afaceri dezvoltate de omul de rand.

Oana si Florin sunt un cuplu de tineri care impart si viata profesionala: au impreuna trei afaceri in capitala Marii Britanii. I-am gasit seara lucrand la unul dintre sediile inchiriate in zona Edgeware, in nordul orasului.

Citește și
Londra, Mica Romanie
Mica Romanie care s-a instalat pe fostele case ale indienilor. In ce conditii se locuieste "la comun" pentru o chirie mica

Oana Craciun, antreprenor Londra: "Ne-am cunoscut pe aceasta strada, la colt de strada, la patiseria romaneasca. Eu am venit sa studiez masterul, Florin era deja aici. Si ne-am cunoscut si am inceput de la zero practic. Nu am avut nimic."

Oana vine din Satu-Mare, Florin din Timisoara. Ea tine contabilitatea mai multor firme si face traduceri autorizate, el este grafician si face web-design.

"Am pornit cu un birou mic, practic el m-a angajat pe mine. M-am angajat la el ca traducator si de acolo am inceput sa ne extindem in mai multe domenii. Contabilitate, ne-am mai specializat, ne-am mai luat cate o licenta, si am pornit la drum. Cu zero bani in buzunar", povesteste Oana.

La un moment dat, cei doi au avut si un bar mic, de cartier, dar l-au vandut, pentru ca nu mai aveau timp sa se ocupe de el. Noul patron a renuntat la salariati, iar Oana si Florin s-au simtit datori moral fostilor angajati. I-au preluat in firma si adesea munca la birou se transforma in reprize de… karaoke.

Au sapte tineri salariati, toti romani si impreuna cu ei se ocupa pe langa contabilitate si traduceri si de un ziar saptamanal. Publicatia este distribuita gratuit, dar se finanteaza din publicitate. Oana tine legatura cu o editura britanica de unde primesc tirajul saptamanal.

Oana Craciun: "Eu voiam sa deschid initial o biblioteca aici si, placandu-mi foarte mult sa scriu, am zis sa facm o brosura, o revista, ceva ca sa fie ceva si bun in toata comunitatea asta, ca prea se vorbea numai de hoti si prostituate, cand comunitatea ca atare nu e deloc asa, sunt oameni normali, care merg la munca, incearca sa faca ceva mai bun si mai bine."

"Am facut ghidul romanului in strainatate mai mult pentru comunitate, pentru ca oamenii nu prea citesc si il distribuim peste tot, in 150 de shop-uri din Londra, 60 sunt romanesti si restul englezesti. Am incercat in mare sa promovam imaginea noastra, ca dupa ce a fost "Romanians are coming", am avut de suferit", spune Oana.

Florin Craciun, antreprenor Londra: "Peste 10 ani ne vedem tot muncind. Muncim foarte mult. Practic le facem pe toate, din mers."

Din cele trei afaceri reusesc sa puna deoparte lunar cateva mii de euro. Dar si muncesc pana tarziu, in noapte. Dimineata o iau de la capat, la prima ora. Au numai clienti romani pentru care fac contabilitate, e vorba de imigrantii care lucreaza in patura de mijloc.

Oana spune ca multi imigranti prefera sa devina persoane fizice autorizate, pentru ca isi deduc multe cheltuieli. Forma de autorizare e des intalnita atat in constructii, cat si in domeniul hotelier sau in taximetrie, adica locuri unde sunt cautati romanii. Un tanar angajat pe un santier, explica: "Am venit pe 1 octombrie si pe 4 am intrat la munca. Noi, ca persoana fizica autorizata, platim 20% taxe la stat.... Si tu banii aia ti-I recuperezi inapoi. Pe tot anul. Deci in fiecare an tu ai trei mii, trei mii si ceva de lire deoparte, cum ar veni."

E o politica fiscala prin care statul britanic ii ajuta pe imigrantii din patura de mijloc, cei care castiga mai putin de 20.000 de lire pe an si care pot sa recupereze o parte din ce li se ia din salariu. Romanii din aceasta categorie muncesc mai relaxat, stiind ca practic statul le tine bani la pusculita. Ideal este sa castige cat mai aproape de plafonul maxim de 20.000 de lire pe an, adica 1.700 de lire pe luna, pentru a primi cat mai mult inapoi.

Cand au extins afacerea, au mai inchiriat un spatiu de birouri, unde preiau solicitarile si semneaza contractele. Angajeaza pe cat posibil tineri studenti, in regim part time, pentru ca a vazut la cate sacrificii sunt dispusi cand ajuns in Regat.

Oana spune ca a simtit pe propria piele ce inseamna sa te aventurezi in afaceri la Londra, pornind de jos. In primele luni de activitate, pe cand castigau putin, iar chiriile trebuiau platite in avans, au trecut prin momente pe care nu le vor uita niciodata.

Oana Craciun, antreprenor Londra: "Am plecat din casa respectiva, pentru ca am fost dati afara si am ramas ca nu aveam unde sa ne ducem. Si atunci, avand masina, am dormit in masina, in parcare la Tesco. Si am dormit doua nopti in masina, ne-am strans niste bani, ne-am dus la hotel, am facut si noi o baie si cu chiu cu vai ne-am gasit o casa. Si vreau sa spun ca pe cine am intrebat nu ne dadea nimeni 5 lire, nu ca o suta, doua. Si aveam doar 10 lire. De 5 ne-am luat mancare si de 5 am bagat benzina, sa avem caldura. Am ajuns intr-o situatie in care nu m-as fi imaginat vreodata. Dar cu toate astea nu am sunat pe nimeni, nu ne-am plans la nimeni. Si am zis ca trebuie sa mergem inainte."

Merg inainte fara sa depinda de nimeni. Spera ca la un moment dat vor avea mai mult timp pentru ei. Strang bani de nunta si isi doresc sa aiba doi copii in urmatorii zece ani. Sunt tineri antreprenori cu multa ambitie si idei, iar la Londra au gasit mediul propice pentru toate visurile lor.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cine sunt romanii care au muncit pe branci sa-si deschida propriile afaceri la Londra:
Cine sunt romanii care au muncit pe branci sa-si deschida propriile afaceri la Londra: "Sunt politicosi si fac treaba buna"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 12. Romanii care au vrut sa aiba propria afacere si-au infiintat-o rapid la Londra, dupa ce au muncit pe branci in alte domenii.

Mica Romanie care s-a instalat pe fostele case ale indienilor. In ce conditii se locuieste
Mica Romanie care s-a instalat pe fostele case ale indienilor. In ce conditii se locuieste "la comun" pentru o chirie mica

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 11. Romanii dicteaza pe piata chiriilor de la Londra si stau la comun ca in caminele studentesti. Campania "Romania din Regatul Unit" va arata conditiile in care locuiesc si traiesc romanii din patura de mijloc.

Culisele campaniei Romania din Regatul Unit. Rares Nastase: Britanicii cred ca romanii merg cu caruta si au toaleta in curte
Culisele campaniei Romania din Regatul Unit. Rares Nastase: Britanicii cred ca romanii merg cu caruta si au toaleta in curte

Corespondentul "Romania, te iubesc", Rares Nastase, a povestit pentru www.stirileprotv.ro momentele care l-au marcat din campania "Romania din Regatul Unit". 

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..