Romania este in prezent tara europeana cu cel mai rapid progres in domeniul transplantului
Dupa ani buni in care era aratata cu degetul, pentru ca sute de oameni mureau asteptand un transplant, Romania este in prezent tara europeana cu cel mai rapid progres in domeniu.
Fapt confirmat la Congresul despre Transplant de la Rotterdam, unde specialistii straini au ramas uimiti afland ca am triplat numarul de interventii in nici doua luni.
In spate se afla un val imens de solidaritate umana, dar si de anumite schimbari facute in spitale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
A fost cel mai surprinzator anunt, facut la Congresul de la Rotterdam. In tara codasa, pana in februarie, listele de asteptare se scurteaza acum in ritmul din Spania, tara comunitara cu cel mai mare numar de transplanturi.
In prezent, spitalul din Oradea e cel mai eficient din tara in a identifica potentiali donatori si a obtine consimtamantul de prelevare. Nu este nimic morbid in astfel de calcule, daca te gandesti ca fiecare noua recoltare inseamna 3, 4 sau 5 vieti salvate de cel care a pierdut lupta cu viata. Dar gestul trebuie sa plece voluntar si bine informat de la familiile donatorilor.
La Rotterdam s-a confirmat ca in Romania procedurile respecta toate normele etice.
Conteaza si interesul si daruirea noilor oameni-cheie, pusi sa explice rudelor indurerate importanta gestului lor. Abia dupa o jumatate de an de cand s-a primit aparatura si s-a numit echipa, la Constanta s-a facut in sfarsit prima prelevare.
Trebuie totusi amintit ca la spitalul mamut din Constanta a fost nevoie de o schimbare a echipei pentru ca lucrurile sa se puna in miscare. S-a intamplat dupa un control al Consiliului Europei, in timpul carui unul dintre medici a confundat moartea cerebrala, cand pacientul nu are sanse de revenire, cu moartea clinica, o stare reversibila. Managerul a spus atunci ca a fost o eroare semantica, desi domnia sa nu a fost prezent la vizita strainilor.
Si la spitalul Bagdasar Arseni s-au reusit prelevari succesive, abia dupa inlocuirea sefului de sectie ATI si a coordonatorului.
E timpul ca Ministerul Sanatatii sa ii cearna atent pe cei care chiar vor sa sustina transplantul. Miza e uriasa.