"Exista viata dupa moarte". Miracolul numit Luca, copilul "venit pe lume sa salveze alte vieti"
Este de neconceput ca medicii de la Reanimare sa fie nevoiti sa renunte la un potential donator pentru ca nu au suficiente aparate sau nu au bani de substante care conserva trupul unui pacient mort cerebral pana la prelevare.
Specialistii sunt impartiti intre gandul ca au primit un buget mai mic decat anul trecut si certitudinea ca tot mai multe familii fac un gest salvator si accepta prelevarea organelor unui om drag disparut.
Ministerul Sanatatii a decis sa introduca un program special, care va finanta sectiile de terapie intensiva pentru ca donatorii, asemenea micutului Luca, sa dea viata dupa moarte.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"A fost ca o minune in viata noastra si o minune o sa ramana", spune mama lui Luca.
Luca e acum sursa vietii pentru trei copii grav bolnavi. Altora doi le-a dat lumina ochilor. La doi ani si jumatate, s-a stins fulgerator, intr-un stupid accident casnic. Avea capul zdrobit cand a ajuns la reanimare.
"Il visez fericit si stiu ca e fericit si simt asta. Asta a fost destinul lui. Sa salveze alte vieti", spune mama lui Luca.
Luca, la fel ca toti cei care devin donatori de organe, mobilizeaza resurse imense si inainte, dar si dupa ce se declara decesul. Sufletesti, dar si materiale, aparate care induc bataile inimii si respiratia, substante care mentin organele functionale.
Pana la prelevare, statul poate sa cheltuieasca pentru un donator cateva mii de euro. Mai ales acum, cand in Romania s-a trezit dorinta de a ajuta semenii si avem de patru ori mai multi donatori fata de luna ianuarie, de exemplu.
Este primul an in care Ministerul Sanatatii introduce un program special, cu valoare intre 90 si 140 de milioane de lei, pentru 53 de sectii de reanimare din tara.
Exista speranta ca noul program va rezolva finantarea pentru mentinerea donatorilor. Mai ramane insa o problema; ca toti cei care lucreaza in sectiile de terapie intensiva sa devina constienti ca nu investesc timp si energie in ingrijirea unor pacienti morti; de fapt pregatesc viitorul a 4-5 alti bolnavi, care urmeaza sa primeasca prin transplant organele donatorului.