Primul preot roman devenit donator de organe. A lasat cu limba de moarte ca vrea sa-si ajute semenii
"Trupul meu este creatia Domnului, iar El ar fi de acord sa folosim opera sa in slujba omului." Au fost cuvintele unui preot romano-catolic, din judetul Bihor, care a lasat cu limba de moarte fratilor sai ca vrea sa devina donator de organe.
Desi parintele era in varsta, toate organele prelevate s-au dovedit viabile, iar transplanturile s-au incheiat cu succes.
La fel de emotionant a fost gestul unor parinti din Mehedinti. Inca socati ca baiatul lor s-a stins, dupa un atac violent, s-au gandit sa ajute niste copii bolnavi.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Si ortodoxia si ritul catolic binecuvanteaza transplantul. Un trimis al Domnului din Episcopia Bihorului a aratat ca dogma si iubirea de oameni merg impreuna.
"Preotul s-a internat cu hemoragie cerebrala masiva cu inundare ventriculara. A fost declarat in moarte cerebrala. Sora si fratele au marturisit, intr-un moment extrem de emotionant, ca parintele a fost implicat in proiecte umanitare si una dintre dorintele lui a fost sa-si doneze organele", spune doctorul Carmen Pantis.
Fara sa stie ca soarta chiar avea sa duca aici, cu cateva luni in urma parintele a inceput sa impartaseasca enoriasilor sai in biserica viziunea papei Paul al II-lea, care spunea ca actul de prelevare a organelor este unul profund uman, de jertfa pentru semeni de dincolo de moarte. Le-a spus rudelor, apropiatilor si rudelor dorinta sa. Acum, gratie lui, cinci oameni isi recapata sanatatea si increderea in puterea vindecatoare a credintei.
"Se arata iubirea fata de aproapele prin fapta. Consider ca pot fi promovate asemenea acte de caritate", afirma parintele Sorin Craciun.
Intr-un alt caz, medicii din Craiova au plecat tocmai in Mehedinti, la parintii unui adolescent, victima a unui atac violent. Familia a insistat ca moartea baiatului sa nu fie in zadar.
"Chiar a fost surprinzator. Familia a avut de la inceput disponibilitatea si si-a exprimat dorinta pentru donare", a declarat doctorul Anca Malos.
Mama a acceptat recoltarea oricarei grefe solide si a oricarui tesut sanatos. Aceasta profunda schimbare de mentalitate trebuie sustinuta rapid si de Ministerul Sanatatii.
"Va aduc aminte ca noi avem niste venituri proprii din taxa pe viciu; de acolo avem niste sume cu care, daca va fi nevoie, vom putea interveni in programul de transplant. Sa dea Dumnezeu sa avem atatia donatori", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
"Suntem in cea mai buna situatie pe care a avut-o sistemul de transplant din Romania vreodata. Dupa cele spuse de Ministrul Sanatatii, eu consider ca se vor gasi acele resurse, ca nu vom ajunge sa avem organe disponibile pe care sa nu le putem transplanta din motive financiare. Ramane doar ca promisiunile legate de finantare sa fie onorate", spune medicul Irinel Popescu.
Donatori am avut, in ultimele doua luni, cat in jumatate din anul 2012. Dar, in acest an, finantarea este la jumatate fata de anul trecut.