I-a cedat unei femei mai tinere ficatul care i-ar fi salvat lui viata. Acum, a venit si randul lui
"Tatal meu este eroul meu. Si-a riscat viata, ca sa nu lase un alt om sa moara si a avut puterea sa spere, desi destinul refuza sa ii arate salvarea".
O spune tremurand fiul unui bolnav de ciroza, care anul trecut, de Craciun, i-a cedat unei femei mai tinere ficatul care urma sa ii fie transplantat.
De atunci, pentru grupa lui rara de sange, au mai venit cel putin zece organe. Insa niciunul n-a fost viabil, iar sanatatea barbatului s-a degradat vizibil. Abia vineri, pacientul a fost in sfarsit operat. Dupa 5 ani de chin, si-a permis sa zambeasca asemeni unui om caruia Dumnezeu i-a luat de pe suflet un bolovan.
"Avea in suflet chestia asta si era sigur ca i se va intampla si lui. O stare de spirit foarte buna, si noi la fel. El nu a incetat sa spere", spune fiul barbatului.
Tatal lui n-a baut niciodata, s-a ingrijit corect si totusi, in lipsa transplantului, infectia cu virus hepatic l-a condamnat la moarte.
Era in fruntea listei de asteptare, cand a lasat o femeie mai tanara sa faca in locul lui operatia. Apoi, de cinci ori, cand se anunta un ficat grupa B, medicii l-au pregatit si pe el. Mereu analizele ieseau prost.
Vineri a fost prelevat si adus la Fundeni un ficat sanatos, compatibil. A fost o operatie grea. 9 ore a durat ca ficatul bolnavului, ajuns in ultimul stadiu al bolii, sa fie conectat perfect si sa devina functional.
S-a vazut foarte clar in cazul domnului Pencea ca un sistem de transplant sanatos trebuie sa fie capabil sa acopere si o asemenea serie incredibila de ghinioane, in fapt, o serie de incompatibilitati si de organe viabile, la grupele rare de sange.
Peste cateva saptamani, singura obligatie a domnului Pencea va ramane sa isi administreze singur medicatia antireject. Putem spune ca este un caz clasat. Dar sunt alte mii de familii care merita sa renasca.
"Exista viata dupa moarte", campania ProTV despre transplant, merge mai departe.