"Miracolele tin de interes si tehnica". Cum a reusit Croatia sa efectueze un transplant UNIC in lume
In timp ce in Romania multi pacienti primesc un diagnostic corect abia cand mai pot fi salvati doar de o minune, chirurgii croati spun ca multe "miracole" tin de fapt de interes, talent si tehnica.
Recent au bifat un succes unic in lume. Au dus cu elicopterul, dintr-un oras in altul, un pacient muribund caruia ii scosesera deja ficatul.
Dupa un zbor de o ora, asistat de aparate, bolnavul fara ficat a ajuns in centrul de transplant si a primit o grefa. In aceste zile este in vacanta pe coasta Adriaticii.
Doctorii din Croatia isi permit acum gesturi ce pot parea nebunesti, dar care inseamna de fapt ca exploreaza si ultima sansa pe care o poate avea pacientul. Unui bolnav din Split, la 400 de kilometri de aici, i-a fost scos pur si simplu ficatul care avea o hemoragie masiva. Omul a fost urcat in elicopter si adus unde il astepta o grefa sanatoasa. In tot acest timp, a fost asistat de un aparat performant.
Dupa 4 misiuni in Afghanistan, fiul militar in armata croata povesteste ca medicii au dat o lupta dramatica pentru sanatatea tatalui lui.
Si Romania a reusit, in ultimul timp, sa scurteze considerabil timpii de transport pentru organe, dar suntem departe de un scenariu in care nu grefa, ci bolnavul fara ficat sa fie dus dintr-un colt in altul al tarii. Performanta pleaca de la pregatirea medicilor. O tara de 5 ori mai mica decat Romania a gasit bani si a platit pregatirea unei echipe de chirurgi la Berlin si Melbourne. Efectul - la Zagreb s-au facut deja 2 transplanturi de intestin subtire si 120 simultane, de pancreas si rinichi. Operatii pe care medicii din Romania nici nu le-au incercat inca.
Cu cat se fac mai multe operatii, cu atat cresc sansele sa fie rezolvate si cazurile extreme. O tanara cu o boala autoimuna a fost transplantata si apoi a trebuit operata de inca 6 ori pentru complicatii. Acum avem dovada ca totul a fost un succes - va naste o fetita de peste 3 kilograme.
In alte tari, din cauza bolii, Mariela nici nu ar fi intrat pe lista de asteptare pentru un transplant si nimeni nu-i dadea vreo sansa ca sa aiba un copil. Dar medicii au facut minuni in cazul ei.
Si in Romania, o sotie de preot a nascut un baietel, la 5 ani dupa transplantul hepatic. Dovada ca in medicina ar trebui sa renuntam la verdictele categorice, care distrug de multe ori si psihicul pacientului.