Exista viata dupa moarte. 24 de ore in care medicul Radu Zamfir, scapat cu viata din Apuseni, a salvat alte 4 persoane
La 10 zile de la cumpana vietii lui, medicul Radu Zamfir a incheiat vineri o misiune de nota 10. In numai 24 de ore, a facut la Fundeni o operatie complicata, dar si o prelevare de organe, extrem de dificila, tocmai la Sibiu.
N-a ezitat sa plece cu ambulanta, desi drumul se anunta anevoios si ar fi urcat, tot fara ezitare, si in avion, daca de asta ar fi depins salvarea pacientilor sai. La Bucuresti si Cluj, 4 bolnavi au primit deja grefele de ficat, rinichi si cornee.
"- Proba revenirii mele este faptul ca sunt aici, mi-am reluat activitatea profesionala.
- Pentru ca asa ati simtit sau a fost nevoie de dumneavoastra?
- Cred ca si una, si alta."
Joi seara , Radu Zamfir a pus prima oara, dupa accident, mana pe bisturiu. Dupa o operatie dificila, facuta la Fundeni, a primit o noua misiune complicata. La Sibiu, familia unui tanar accidentat, stins la numai 35 de ani, a acceptat ca acesta sa dea viata dupa moarte. Doctorul a mobilizat urgent echipa si a plecat rapid intr-acolo.
N-a ezitat, desi din nou vremea era rea si se anunta o deplasare riscanta. Cu alti 3 doctori si o asistenta, Radu Zamfir a ajuns la Sibiu. La 2 noaptea a inceput prelevarea pe muzica sa preferata: Radical Guru.
"- Cum vi s-a parut acum la acesta operatie, este prima operatie dupa accidentul aviatic?
- E in parametri. Adica neschimbat.
- Acelasi abilitati?
- Absolut, absolut si foarte tehnic spre uimirea mea", a povestit Andrei Nica, seful echipei de prelevare de tesuturi.
La 5 dimineata, organele au fost impartite intre suferinzi din Capitala si din Cluj Napoca. La Fundeni astepta o bolnava internata de trei saptamani, cu scor maxim de gravitate a bolii.
In momentul in care a inceput cursa contracronometru de la Sibiu spre Bucuresti a fost dusa in sala de operatie o pacienta de 45 de ani cu cancer hepatic. Indata ce medicul Radu Zamfir a predat cuva cu ficatul viabil a inceput si transplantul.
Medicul a ramas insa pe hol, chiar in fata salii, tensionat si preocupat ca ultima parte a misiunii sa se sfarseasca bine.
Ca un mesaj straniu al destinului, pacientul care a primit rinichiul viabil este chiar din judetul Alba, ca si salvatorii supravietuitorilor din accidentul aviatic. Cel caruia i s-a oferit o noua sansa este un barbat de 34 de ani care se afla de doi ani pe lista de asteptare.
Intre timp, cele doua cornee si probele de piele si de os au plecat spre spitalele Militar, Colentina si Grigore Alexandrescu din Capitala. E momentul in care seful echipei si-a permis sa respire adanc.
"- V-ati fi urcat in avion?
- Da, as fi urcat. Acum chiar sa nu am nicio problema, e usor exagerat. S-a pus si problema sa mergem cu avionul, dar aceasta a fost solutia optima pentru noi in momentul de fata si se pare ca si pentru pacient."
La aceasta ora toti bolnavii transplantati sunt in stare stabila.