Medicul Pivniceru, supravietuitorul din Apuseni, s-a intors in sala de operatii, la timp pentru un transplant in premiera
De vineri, medicul Catalin Pivniceru, unul dintre supravietuitorii tragediei din Apuseni, s-a intors in sala de operatii. A fost o dubla bucurie, spune chirurgul, care si-a vazut implinit visul de a asista la primul transplant facut in spitalul sau.
O echipa de peste 20 de doctori si asistente, de la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti, ajutati de colegii de la Fundeni, au transplantat unei femei un ficat sanatos, prelevat la Oradea, de chirurgul Radu Zamfir.
Catalin Pivniceru, unul dintre cei 4 medici surprinsi in accidentul aviatic, n-a putut sa zboare aseara catre Oradea. A asteptat insa, la Bucuresti, grefa hepatica recoltata la miezul noptii de cel pe care il numeste coleg de suferinta, Radu Zamfir. Doctorul a zburat pana la Oradea cu un avion de linie.
Catalin Pivniceru, chirurg: "A fost o mare bucurie ziua de astazi. O dubla bucurie: pe langa intratul in sala, care este in sangele oricarui chirurg, e un vis care parea utopic - sa realizam transplant in Spitalul Sfanta Maria."
Desi are inca dureri la mana stanga, Pivniceru a reluat programul operator chiar in ziua cand spitalul devine, dupa Fundeni, al doilea centru pentru grefe hepatice al Romaniei.
La ora 5 dimineata, cu mult inainte ca dr. Zamfir sa aduca ficatul prelevat de la Oradea, la Spitalul Sfanta Maria, pacienta a fost dusa in sala. O femeie de 40 de ani cu ciroza heapatica. Pentru ca procedura se face prima oara aici, de la Institutul Fundeni a venit prof. Irinel Popescu, impreuna cu 3 medici si asistente. In sala chirurgicala s-au aflat 20 de oameni.
Dupa 6 ore de truda, Pivniceru si colegii sai i-au anuntat pe apropiati ca bolnava, o profesoara de chimie din Craiova, a rezistat interventiei.
Liana Ciurezu, prietena pacientei: "Am foarte mari emotii, pentru ca am auzit ca e bine. Geanina e bine si a scapat."
Mihaela Petrescu, sora pacientei: "Se simtea destul de rau. Dumnezeu si echipa de medici ne-au ajutat si s-a rezolvat.”
Avem asadar un al doilea centru de transplant hepatic in tara. Doctorii de la Sfanta Maria si-au propus sa salveze anul acesta 30 de bolnavi de ficat. Tot aici se pregateste prima grefa de pancreas.
Dr. Narcis Copca, directorul spitalului Sfanta Maria: "Trebuie sa fie un impuls pentru tanara generatie, pentru ca ei sa ramana in Romania, pentru a progresa acolo unde s-au cheltuit destule resurse cu ei si unde avem nevoie de ei."
Operatia facuta acestei tinere femei, diagnosticata direct in stadiu grav si care in 5 luni ajunsese la 40 de kilograme, arata ca sistemul de transplant functioneaza autonom. Si ca e doar o chestiune de timp pana vor fi activate toate centrele acreditate de Agentia de Transplant.