Medicii din Cluj au realizat primul transplant reusit de pancreas, dupa o lunga pauza. Doua vieti, salvate si la Bucuresti
Specialistii au implantat cu succes o astfel de grefa unui barbat de 25 de ani, care era diabetic. In paralel, la Bucuresti, un baietel de doi ani si un adult au fost salvati de acelasi ficat. Organul provine de la un donator din Sibiu.
De la donator au fost recoltate toate tesuturile viabile. Datorita lui, 10 oameni au acum o sansa la viata.
"Parca m-am nascut a doua oara...", marturiseste Attila Muszka, cel care a primit pancreasul.
Barbatul era diabetic de la 15 ani. Desi are acum doar 40, era in pericol sa ajunga orb si sa ii cedeze rinichii. Pentru ca in Romania transplantul pancreatic s-a oprit inexplicabil acum 5 ani, nu mai spera sa scape de injectiile cu insulina, de dieta stricta si de amenintarea permanenta a crizelor.
Transplantul de pancreas e insa printre cele mai dificile interventii - cu risc mare de infectie si de respingere.
Mihai Lucan, seful clinicii de urologie: "Nici nu ne asteptam sa raspunda asa de bine."
Medicii de la Cluj au facut luni o noua operatie dubla - de pancreas si de rinichi. Au urmat apoi alte transplanturi la Bucuresti.
Faptul ca familia donatorului de la Sibiu a dat acceptul de prelevare pentru toate tipurile de tesuturi - os, cornee si piele - inseamna un nou inceput pentru un numar record de pacienti: 10. Un baietel de 2 ani si jumatate era cel mai mic de pe lista de asteptare pentru transplant de ficat, nefiind compatibil cu nimeni din familia lui.
Mariana Hojbota, mama baietelului: "Fara transplant nu supravietuia. Mai avem o fetita de sase ani, pentru noi a fost un soc."
Copilul a primit de fapt doar un sfert din ficat. Restul grefei a fost implantat unui barbat de 30 de ani, tatal unui bebelus de 6 luni. Un caz dificil, bolnavul a fost luni retransplantat, dupa ce organismul a respins prima grefa, anul trecut.
Ana Sas, mama primitorului: "Tot ce s-a putut s-a facut. Acum bineinteles ca se lupta pentru fetita si pentru el. Si pentru sotie, pentru familie."
In afara de Cluj-Napoca, alte doua centre sunt acreditate pentru transplant pancreatic: Fundeni si Sfanta Maria, din Bucuresti. O astfel de interventie, care este in Romania acoperita de asigurarea de stat, costa in strainatate pana la 150.000 de euro.