Exista viata dupa moarte. Romanii care au nevoie de transplant de plamani s-ar putea opera in tara
"Daca vreti sa va salvati bolnavii, va ajutam cu medici care ii pot invata pe ai vostri si cu proiecte prin care sa demarati un program propriu pentru transplant de plamani si de cord".
Acesta este mesajul celor de la Asociatia Britanica pentru Transplant, nedumeriti ca in Romania inimile si plamanii donatorilor ajung la gunoi.
Ar putea fi sansa noastra sa ducem pana la capat o buna intentie care a sfarsit lamentabil acum cativa ani.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ministerul Sanatatii a scris pe hartie ca transplantul de plamani se poate face la Spitalul Militar. Dar n-a alocat pentru proiect niciun ban.
S-au implinit 26 de ani de cand un medic englez si-a condus fiul adolescent in sala de operatie, pentru transplant de cord. David Walker conduce azi Asociatia Britanica pentru Transplant de Plamani si Inima. Organizatia numara 22 de tari si face lobby in toate tarile in care inimile si plamanii donatorilor sunt irosite.
David Walker, presedintele Asociatiei Britanica pentru Transplant de Plamani si Inima: "Am fi incantati sa venim in Romania si sa ii contactam pe doctori si pe cei din guvern, ca sa ajutam. Ii cunoastem pe medicii din tarile membre si le putem cere sa demareze un program prin care sa ii ajute pe doctorii din Romania cu abilitatile lor tehnice. Aveti mai multi donatori, dar organele nu sunt folosite, iar asta ne ingrijoreaza".
Dr. Constantin Grozavu, manager chirurgie toracica: "Spitalul nostru a fost nominalizat, dar eu n-am vazut sa vina bani pentru asa ceva, sa mearga oameni sa fie pregatiti. Noi suntem pregatiti sa facem fata acestei provocari".
In 2005, Spitalul Militar a primit acreditare pentru transplant de plamani. Mai multi medici au plecat pe banii lor la Viena si au facut parte din echipele operatorii. S-a intocmit chiar o lista de asteptare cu pacienti romani, apoi proiectul a sucombat inexplicabil.
Pentru ca totul sa se puna in miscare ar fi nevoie de colaborarea, in primul rand financiara, a Ministerului Apararii si a Ministerului Sanatatii. Primele ar fi inlocuite aparatele vechi de 15 ani.
Adrian Ciuche, medic chirurgie toracica: "Aceste boli pulmonare afecteaza foarte mult populatia tanara - adolescenti, copii, adulti tineri - care ingroasa listele de asteptare".
Doctorul Ciuche este unul dintre cei care au participat la transplanturi de plamani la Paris si Viena. Cei asemenea lui sunt sansa lui Adrian, care n-a primit ajutor in tara lui si cauta salvarea peste hotare.
Anca Popa, sotia lui Adrian: "Acum a venit momentul sa mergem la transplant. Din pacate, sansele lui acum sunt destul de mici si aceasta este ultima cale. Mergem intr-o tara straina".
Avem acum, din partea englezilor, o oferta neasteptata. Totul e sa ne si lasam ajutati.