"Exista viata dupa moarte": Copiii fara copilarie, care asteapta sansa unui transplant salvator
Sute de minori fara copilarie, care in loc sa mearga la scoala, ori sa se joace, stau luni intregi prin spitale, au nevoie ca statul roman sa le ofere sansa unui transplant salvator.
In timp ce in strainatate bebelusii primesc un organ sanatos la cateva ore de viata, in Romania cel mai tanar beneficiar a avut 6 ani.
In caz de urgenta, copiii sunt trimisi la clinici de peste hotare. Sumele colosale date de Casa de Asigurari pentru aceste cazuri ar putea fi folosite pentru a pregati medici romani si a cumpara aparatura aici, in tara.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
In Canada, un nou nascut, depistat inca din uter cu o malformatie grava, a primit o inima noua la numai 3 ore de viata. In Statele Unite, un bebelus de 10 zile a fost salvat de un transplant de ficat. Iar Dylan nu implinise un an cand i-a fost inlocuit un rinichi. De atunci au trecut 10 ani.
Si in Europa transplantul facut la scurt timp dupa nastere devine rutina. Anul trecut, in timpul revoltei din Londra, lui Lottie, care avea cinci saptamani, i s-a gasit un donator compatibil. Fetita este acum perfect sanatoasa.
Transplantarea copiilor presupune o tehnica particulara, aparatura anume, iar echipa sa fie special antrenata. Lucruri pe care Romania nu nu le are inca. Iata de ce toti copiii sub un an care trebuie transplantati sunt trimisi, deocamdata, in Belgia.
Irinel Popescu: "Noi le dam o aprobare de plecare si asta e tot. Necesitatile de transplant ale Romaniei sunt mult mai mari fata de ce facem noi in acest moment sau putem face".
In Romania sunt astazi doua centre majore de transplant renal si numai unul de transplant hepatic. In cazul lui Rares, doctorii au asteptat ca baiatul sa ia in greutate, pentru a putea fi operat.
Monica Pristanda, donator: "Practic, de cand s-a nascut au inceput problemele. Se stia ca are nevoie de un transplant, dar acum 9 ani nu eram asa bine informati".
Este nevoie de fonduri suplimentare ca echipe noi de chirurgi, imunologi si anestezisti sa fie antrenate peste hotare si apoi sa redea copilaria acestor bolnavi aici, in tara.
Conferentiar universitar doctor Liana Gheorghe, sef sectie Gastroenterologie: "Ne simtim cu atat mai datori sa le oferim o solutie. Se poate intampla oricui. Multi dintre noi realizeaza in momentul in care au pe cineva apropiat in nevoie. Sa nu asteptam asta".
In 2011, numai 22 de copii sub 15 ani au suferit un transplant in tara. Iar anul trecut, si mai putini.