"Exista viata dupa moarte". Eurotransplant, sansa la viata a mii de bolnavi ramasi fara speranta
Mii de bolnavi fara nicio salvare in afara transplantului le cer autoritatilor noastre sa ia in calcul solutia aplicata de ani buni in multe state europene.
Sunt acorduri oficiale intre tari, care pun in comun listele de asteptare, dar si organele recoltate. Specialistii spun ca aceste aliante acorda infinit mai multe sanse unui pacient sa-i fie gasit la timp un ficat sau o inima, chiar si la mii de kilometri distanta.
"Oamenii nu constientizeaza inca ajutorul pe care ni-l putem da noi insine. Inseamna ca imi da o viata noua, cand ajung de nu se mai poate face altceva", spune Cornel Stoicescu.
In curand, "viata noua" ar putea veni de peste granita si pentru bolnavii romani.
Le nivel european sunt deja doua mari aliante de cooperare in domeniul transplantului: Scandiatransplant si Eurotransplant. Aceasta din urma a reunit Austria, Croatia, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda si Slovacia. Ungaria se va integra in curand si a trezit interesul Agentiei romanesti de transplant.
"Noi am discutat de curand cu colegii din Ungaria. Sigur, sunt si minusuri, implica niste costuri, statul trebuie sa plateasca afilierea la Eurotransplant. Temerea a fost initial ca majoritatea organelor din aceste tari mici vor pleca spre tarile mai mari. Se pare ca nu este asa si ca asocierea este benefica", a explicat medicul Irinel Popescu.
Pentru ca lista de asteptare ar fi comuna, un ficat sau un rinichi compatibil e trimis pacientului aflat in maxima urgenta, indiferent de tara sa de origine. Majoritatea romanilor ar trebui sa accepte fara discriminare ca organele prelevate aici sa ajute un austriac sau un croat.
Tara noastra a mai avut, in anii '90, acorduri bilaterale cu Italia, Germania si Austria. In schimbul faptului ca organele prelevate la noi erau trimise in strainatate, tot acolo erau facute si operatiile necesare romanilor. Apoi, in decurs de cativa ani, chirurgii nostri au fost pregatiti de colegii straini si au demarat programul national de transplant.
In prezent, in Eurotransplant se transplanteaza anual 7.000 de organe, prelevate de la pacienti decedati. In Romania, cel mult 200.
Sursa: Pro TV
Etichete: campanie, transplanturi, eurotransplant, exista viata dupa moarte,
Dată publicare:
13-02-2013 19:03