"Exista viata dupa moarte". Acordul prezumat, solutia pentru a salva mai multe vieti prin transplant
7 din 10 romani sunt de acord cu prelevarea organelor, insa, in caz de moarte cerebrala, familia decide.
Pacientii care stau ani intregi pe listele de asteptare pentru transplant, dar si medicii lor, spun ca ar trebui sa existe o cale oficiala prin care sa ne declaram optiunea inca din timpul vietii. Pentru ca doctorii sa nu fie nevoiti sa aleaga, intre doi tati, fii, sau sotii ai cuiva, este esential sa crestem numarul celor care devin donatori de organe.
Un tanar de 19 ani din Oradea, mort in accident de masina, i-a dat lui Calin sansa sa urce pe munte si sa uite ca pana la 23 de ani abia putea sa urce scarile singur. Avea varice pe esofag si sangera intern atat de puternic, incat a ajuns la un pas de coma.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternice în lume, a cărui președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
"M-ar interesa sa aflu unde a fost inmormantat acel baiat. Sa aprind o lumanare, sa aprind niste flori. Prin sacrificiul lui mi-a salvat mie viata" spune Calin.
La 4 luni dupa operatie, cel transplantat vrea sa fie si el donator, daca ar fi sa i se intample ceva. Mama nu e de acord.
Astazi, in Romania, legea obliga spitalul sa aiba acordul familiei, pentru prelevarea organelor.
O anexa a legii transplantului le permite romanilor sa incheie, la notar, un act prin care sa ateste oficial, din timpul vietii, ca vor sa devina donatori. Chiar si asa este nevoie insa, pentru prelevare, de acordul explicit al unei rude de gradul I. Procura notariala este asadar numai un argument, pe care mediatorul o poate folosi in fata familiei.
"Ei sunt poate cei mai buni promotori ai ideii nu luati organele cu noi. Sa mediatizati aceasta idee de acord prezumat sau de acord dat din timpul vietii" spune Conf. Univ. Dr. Liana Gheorghe.
Pe viitoarele carduri de sanatate vom avea o rubrica in care fiecare va bifa optiunea pro sau contra donarii post-mortem a tesuturilor proprii. Cu 4 ani in urma, Romania a respins proiectul acordului prezumat.
In Austria, unde acordul prezumat functioneaza de multi ani, legea spune ca, dupa decesul inregistrat legal, trupul oricarui cetatean apartine statului. Chiar si asa, daca familia se impotriveste prelevarii, demersurile sunt oprite fara comentarii. Se merge pe ideea ca, spre deosebire de pacientul aflat in moarte cerebrala, apartinatorii pot da statul in judecata.
In Germania si Olanda, unde pe buletin sau pe carnetul de conducere s-a introdus mentiunea sunt/ nu sunt donator a crescut rapid numarul celor salvati prin transplant.
"Daca inainte erau niste bolnavi infirmi care erau o povara si pentru societate, dupa transplant se intorc la locul de munca si au devenit platitori de taxe" spune si Prof. Dr. Irinel Popescu.
Mai multi donatori inseamna si dezvoltarea tehnicilor, inclusiv pentru transplant de pancreas si de intestin subtire.
CAMPANIA EXISTA VIATA DUPA MOARTE
"Exista viata dupa moarte". 30 de medici isi asuma cel mai dificil rol din spitalele romanesti
Coordonatorul de transplant - solutia gasita de Raed Arafat la criza donatorilor de organe
"Exista viata dupa moarte". De ce in Romania sunt doar 4 donatori de organe la 1 milion de locuitori
Biserica sustine transplantul de organe. "Donarea unui organ din dragoste inseamna autojertfire"
Transplantul in strainatate, o varianta inaccesibila pentru romani. Singura sansa ramane in tara
"Exista viata dupa moarte". Povestea barbatului care a cedat unei tinere ficatul trimis pentru el