"Exista viata dupa moarte". Ce ii face pe cei salvati sa vorbeasca la prezent despre donatori
Nimic nu te convinge mai mult de fragilitatea vietii, decat sa-ti vezi sfarsitul aproape si sa fii adus inapoi.
Asta spun romanii care au primit prin transplant un organ salvator, dupa ce o familie care tocmai pierduse pe cineva drag a acceptat prelevarea.
Fiecare marturiseste ca ceva din spiritul donatorului a trecut mai departe in ei. Au gusturi, senzatii, convingeri si sentimente pe care nu le aveau inainte.
Cornel Stoicescu are doi baieti mari si nu credea sa ii vada insurati. Transplantul de acum un an si jumatate a creat legaturi dincolo de orice explicatie logica. Vorbeste despre barbatul mort, de la care a primit ficatul, de parca ar fi inca in viata.
"- Ati vrut sa stiti de unde era si ce varsta avea?
- Ne-a spus, din Targu Mures si are 33 de ani.
- Vi se pare ca ceva din viata celui decedat chiar trece in dumneavoastra?
- Cred ca da. Am stat si m-am gandit, eu inainte nu mancam dulciuri. Acum imi plac. Probabil il satisface si pe el, acolo unde este."
Se vor face in curand 3 ani de cand si acest profesor de matematica, pensionat din cauza bolii, a revenit- spune el- printre oameni.
"Au fost foarte bucurosi si prietenii, si familia, si elevii mei. Ei au multe semne de intrebare legate de mine, mai ales cand am lipsit de la scoala" povesteste Mihai Marghescu.
Intrebari stranii s-au nascut si pentru cel transplantat. Inca nu intelege cum de rudele unui barbat decedat au acceptat sa-i faca darul vietii.
- V-ati dus vreodata mai aproape de ei cu gandul?
- Foarte des, pentru ca viata mea e legata de soarta unei persoane. Imi place sa cred ca si donatorul meu isi continua viata prin mine si ma straduiesc sa fie multumit de mine.
Legea spune totusi ca rudele donatorului si beneficiarul nu trebuie sa se intalneasca. Domnul Berinde a primit intai un rinichi de la un var, apoi pe al doilea, de la un pacient in moarte cerebrala.
Chiar daca vor ramane cel putin 3 saptamani in spital, cu trupul brazdat de tuburi si senzori, desi vor lua medicamente cu pumnul, pana la 20 de pastile pe zi si chiar daca vor fi vulnerabili la zeci de tipuri de infectii, acesta este scenariul pe care il viseaza aproape 6000 de romani aflati pe listele de asteptare.
Iar numele se schimba in fiecare an.
Dublarea numarului de donatori ar face ca 500 de romani sa primeasca un transplant vital de organe, tesut sau celule.