Cum au scapat taranii din Europa de Vest de intermediari si procesatori. De ce nu se poate si la noi
Mancare sanatoasa si ieftina. Iata oferta taranului intreprinzator: agricultor, fabricant si vanzator, in acelasi timp.
In Europa de Vest, micile afaceri de familie au scapat de intermediarul care isi pune adaos si de procesatorul industrial, care combina materia prima cu chimicale. In felul acesta, castiga si cel care produce mancarea, dar si cel care o cumpara.
Sa castigi bine si sa fii toata ziua acasa, in familie. Taranului din Vest i-a reusit. Romanul ii calca pe urme, dar este inca dependent de targurile traditionale. Asta fiindca nu prea are pe unde sa-si vanda marfa. Neamtul, in schimb, si-a facut magazin satesc si a adus clientii chiar in batatura.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
O cireada intreaga. Plus 50 de hectare de grane. Nea Dragomir are o avere, dar lichiditati - ioc.
Omul isi vinde laptele la cisterna, cu 90 de bani litrul. Noi il luam din magazin cu 4 lei. La piata, orasenii il cumparau cu 2 lei. Dar n-a mers - laptele la PET nu e de incredere.
Fara vreme de pierdut la taraba, omul a incercat cu un dozator. N-a mers. Sunt cateva dozatoare de lapte in Romania, dar ele apartin unor fermieri mari, care si-au permis om special sa pazeasca aparatul.
Omul nostru s-a reorientat. A gasit client - un spital. Dar spitalul s-a restructurat! Bucataria s-a inchis. Vacarul nostru - vicitima colaterala.
Prins intr-un cerc vicios: ca sa poata vinde trebuie sa produca mult, daca produce mult, nu mai are timp sa vanda. E la mana intermediarilor. Cu o fabricuta proprie, omul ar razbi. Dar o linie de procesare costa. Banii se strang greu. Poate nepotul sau, Robert, sa dezvolte afacerea.
Alti tarani au reusit deja sa proceseze - le gasim marfa in magazine slow food sau la targuri. Dar mancarea lor fara aditivi chimici e rara si scumpa. O parte din vina avem si noi, cumparatorii.
Nemtii, in schimb, cer tot mai multa mancare sanatoasa. Fermierii de acolo au propriile magazine, cu preturi similare, ba chiar mai mici decat in supermarket. De exemplu, "Curtea de branza". Ferma, fabrica si magazin in acelasi loc. Parcarea e plina. La tejghea e coada.
Lapte proaspat - 80 de centi, cascaval - 7 euro 50. Si in timp ce parintii aleg bunatati, copiii trag cu ochiul la fabricarea branzei.
Neamtul nu si-a permis fabrica ultramoderna - a cumparat utilaje la mana a douaa, dar s-a scolit in fabricarea a branzei in Olanda. Are si comenzi on-line. Dar deocamdata, in Romania, la tara, afacerile sunt la alta scara.
Putini agricultori, care isi dau seama ca degeaba produc mult, daca nu vand ei singuri, isi construiesc propria fabricuta de tara.
Cand fabricuta e gata, orasenii pot veni sa vada vacile, fabrica si sa hotarasca singuri daca se mai intorc aici sau merg la supermarket.
Ce-l impiedica pe micul producator sa se asocieze si ce am castiga noi, cumparatorii, daca ar reusi, vedeti intr-un nou reportaj al campaniei "Cine seamana viitorul".