Anomalii “Made in Romania”. Laptele e de doua ori mai scump la noi decat in Germania
Ce au in comun taranul roman si cel german? Piata libera a Europei, pe care concureaza. Si atat! In rest, diferentele sunt izbitoare. Romanul e singur, nestiutor, ineficient, pe cind neamtul unit, calculat si cu business-ul in sange.
Supermarket, Germania, gasesti lapte gras si "bio" cu 99 de centi! Laptele conventional e 67 de centi. In supermarketul romanesc nu gasesti lapte gras sub 4 lei. Daca mai raportam si la nivelul salariilor din cele 2 tari, concluzionam ca noi platim dublu pentru lapte. Cum asa? Primul motiv: noi avem producatori foarte mici, foarte multi si necooperativizati. Produc putin si ineficient - nu stiu sa vanda. In Germania fermierii mici sunt mari.
Doi - nemtii au taxele ceva mai mici decat romanii: Produsele agricole neprelucrate sunt taxate cu 7% si tot ce e prelucrat, cu 19%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trei - neamtul ia subventii mai mari decat romanul si credite mai ieftine, fiindca a avut norocul sa se nasca intr-o economie capitalista cu traditie si solvabila.
O ferma similara uneia din Germania, subventionata cu 34.000 de euro primeste cu 14.000 de euro mai putin in Romania.
Mai adaugam ca Germania subventioneaza si motorina pentru tractoare si intelegem de ce acolo mancarea e mai ieftina.
Insa mai e ceva, pe nemti intrarea in UE nu i-a prins la sapa de lemn. Aveau ferme bogate, plus simtul intreprinzator, capitalist si au stiut sa profite de avantajele UE.
Taranul neamt are azi si licenta de exportator. Nu s-a incurcat cu fonduri UE.
Romanul harnic incearca si el sa sara prapastia care-l desparte de agricultura moderna si comertul civilizat, dar cu fonduri UE cu tot, ii e foarte greu.
Cum am devenit o tara importatoare de lapte, in timp ce taranul roman e nevoit sa-si taie vitele, vedeti la "Romania, te Iubesc!"