Tusk exclude negocierea viitoarei relatii cu Marea Britanie in paralel cu cea a BREXIT. Avertismentul unui oficial european
Uniunea Europeana nu va purta in paralel negocieri cu privire la iesirea Marii Britanii din blocul european si relatia viitoare, a anuntat vineri presedintele Consilului European Donald Tusk, relateaza The Associated Press si Reuters.
Retragerea Regatului Unit din Uniune va avea loc inaintea oricarei noi relatii, a subliniat Tusk in urma unei intalniri in Malta.
Insa UE nu va pedepsi Regatul Unit in negocierile in vederea Brexitului, deoarece acesta este suficient de punitiv, a insistat presedinte Consilului.
Niciuna dintre partile care negociaza ieirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu este interesata sa foloseasca probleme de securitate pe post de moneda de schimb, a declarat vineri presedintele Consiliului European Donald Tusk, dupa ce Londra a amenintat cu o colaborare mai slaba in acest domeniu in cazul in care nu se ajunge la un acord, relateaza Reuters.
”Nimeni nu este interesat sa foloseasca securitatea ca moneda de schimb”, a declarat Tusk pentru presa la Bruxelles.
El a adaugat ca nu considera declaratii ale unor oficiali britanici care pun in discutie cooperarea in domeniul securitatii drept o amenintare.
”Trebuie sa fie o neintelegere”, a apreciat Tusk. ”Partenerii nostri sunt decenti si intelepti”, a adaugat el.
NEGOCIERI IN VEDEREA BREXITULUI, DIFICILE, UNEORI CONFLICTUALE
Negocieri intre Uniunea Europeana si Marea Britanie in vederea iesirii regatului din blocul european vor fi dificile, iar uneori conflictuale, insa nu vor avea loc negocieri in paralel asupra altor probleme.
”Negocierile care sunt pe cale sa inceapa vor fi dificile, complexe, iar uneori conflictuale. Acest lucru nu poate fi evitat”, a declarat Tusk la Valletta in urma intalnirii cu premierul maltez Joseph Muscat.
”Inceperea unor negocieri paralele asupra tuturor problemelor, in acelasi timp, asa cum sugereaza unii in Regatul Unit nu va avea loc”, a subliniat el.
Tusk a anuntat ca se va intalni cu premierul britanic Theresa May la Londra, inainte de summitul prevazut la Bruxelles pe 29 aprilie.
Tusk le-a propus vineri, celorlalate 27 de state membre UE, orientari cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniune.
La randul sau, premierul maltez Joseph Muscat, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, a avertizat ca cetatenii din Marea Britanie si din alte state membre nu trebuie folositi ca ”moneda de schimb”.
Muscat a spus ca negocierile Brexitului vor fi dure, dar ”nu vor fi un razboi”.
In orientarile pe care presedintele UE Donald Tusk le propune statelor membre UE se arata clar ca retragerea din blocul european a Marii Britanii va avea loc inaintea oricarei noi relatii cu Londra, in pofida faptului ca marile linii ale viitoarei relatii se pot suprapune partial cu aceasta.
In proiectul acestor linii directoare obtinut de Associated Press, se arata ca mai intai Bruxellesul si Londra trebuie sa ”solutioneze dezacordul” Marii Britanii cu Uniunea, insa se arata ca ”o intelegere de ansamblu asupra cadrului viitoarei relatii poate fi identificat intr-o a doua faza a negocierilor in baza Articolului 50” al Tratatului de la Lisabona.
Aceste linii directoare indica, de asemenea, ca problema cetatenilor care traiesc in celelte tari este o prioritate si indeamna la ”solutii flexibile si ingenioase” in problema frontierei terestre dintre Regatul Unit si Irlanda.
Negocierea tuturor detaliilor iesirii Marii Britanii din UE vor necesita mai mult de doi ani, avertizeaza un oficial european de rang inalt
Stabilirea tuturor detaliilor plecarii Marii britanii din Uniunea Europeana vor necesita mai mult de doi ani, a declarat vineri un oficial european de rang inalt pentru The Associated Press.
De asemenea, este necesar ca liderii UE sa adopte un mandat final in vederea inceperii negocierii imediat dupa 22 mai, dupa ce Londra a declansat oficial Brexitul saptamana aceasta, a indemnat, la Bruxelles, acest oficial sub protectia anonimatului.
”Inclusiv daca se vor depune cele mai mari eforturi nu va fi posibil sa se negocieze toate aceste detalii” in doi ani, a subliniat aceasta sursa.
Negociatori UE au avertizat deja ca tranzitia ar putea sa depaseasca cei doi ani prevazuti in vederea iesirii Marii Britanii din UE, din cauza miriadei de detalii referitoare la comert si altor aspecte ale divortului.
Oficialul citat a subliniat totodata ca, numai in cadrul unui summit, ceilalti 27 de membri ai Uniunii pot decide cand sunt atinse suficiente progrese in negocierile cu privire la retragerea Londrei pentru a se trece la examinarea relatiei viitoare din regat si blocul comunitar.
Oficialul citat a facut aceste declaratii sub protectia anonimatului din cauza naturii sensibile a acestor probleme diplomatice, precizeaza Associated Press.