Cati romani sunt in Marea Britanie si ce se va intampla cu ei dupa Brexit. Drepturile strainilor, cel mai dificil de negociat

Dată publicare: 31-03-2017 10:05
Dată actualizare: 05-04-2017 07:02


Brexit

Una dintre cele mai spinoase probleme pe care M.Britanie si UE le au de discutat in contextul iesirii Regatului Unit din UE este cea a imigrantilor.

Ce drepturi vor avea cetatenii europeni la Londra si in ce conditii vor lucra vor fi doua puncte pe care Bruxellesul a promis ca le na negocia “la sange”.

Marea Britanie este, dupa Germania, cea mai populara destinatie din vestul Europei, pentru cetatenii europeni.

Potrivit Bloomberg, in Regatul Unit lucreaza peste 2,2 milioane de straini veniti din tari UE, cei mai multi provenind din Polonia, Irlanda si Romania.

Astfel, cei mai multi muncitori imigranti sunt din Polonia (916.000), urmati de Irlanda (322.000), Romania (233.000), Portugalia (219.000), Italia (192.000) si Franta (165.000).

Sectoarele in care activeaza cei mai multi straini veniti din Europa sunt cel de productie (307.000), retail (261.000) si sanatate si servicii sociale (225.000), dar si turism, servicii si contructii. In acest context, cei mai multi dintre angajatorii britanici si-au manifestat ingrijorarea in legatura cu modul in care acesti muncitori mai pot locui si lucra in Regatul Unit, dupa Brexit.

O asociatie profesionala de resurse umane anunta, in urma cu o luna, ca peste un sfert din angajatorii din Marea Britanie au declarat ca muncitorii din alte state membre UE s-au gandit sa paraseasca firmele lor sau chiar sa plece din Marea Britanie in 2017.

Proportia creste la 43% in cazul angajatorilor din educatie si la 49% in cazul angajatorilor din sectorul de sanatate, arata un studiu derulat in randul a peste 1.000 de companii de catre Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD).

Drepturile cetatenilor UE, prioritatea absoluta in negocieri

Seful echipei de negociere pentru Brexit a Comisiei Europene, Michel Barnier, a prezentat conditiile blocului comunitar pentru discutii, spunand ca asigurarea drepturilor cetatenilor UE din Marea Britanie, inclusiv romani, dar si britanici din statele membre este cruciala.

Potrivit lui Barnier, oameni precum studentii polonezi si asistentele romance din Marea Britanie si pensionarii britanici din Spania se confrunta cu o mare incertitudine privind drepturile de resedinta si accesul pe piata muncii, la pensii, securitate sociala si educatie.

Garantarea drepturilor lor ca cetateni europeni, pe termen lung, va fi prioritatea noastra absoluta de la inceputul negocierilor”, a subliniat el intr-un discurs rostit la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles.

Premierul britanic Theresa May a spus, de asemenea, ca vrea ca aceasta chestiune sa aiba prioritate, insistand in acelasi timp ca o solutie trebuie sa fie reciproca. Guvernul britanic a refuzat, insa, deocamdata sa garanteze drepturile existente in afara unui acord mai amplu.

Theresa May a activat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pe 29 martie, declansand astfel oficial discutiile pentru Brexit, estimate sa dureze doi ani. Ea a spus ca Regatul Unit va iesi de pe piata unica a UE si ca va discuta, in schimb, despre un acord de liber schimb cu blocul comunitar.

Cititi mai multe detalii pe www.incont.ro.

Sursa: incont.ro

Tags: brexit,


VIDEO PROTVPLUS.RO