BREXIT: Guvernul britanic se pregateste sa publice "Marea Abrogare", o serie de legi care vor inlocui legislatia UE

Dată publicare: 30-03-2017 15:03
Dată actualizare: 02-04-2017 06:50


theresa may

Guvernul Marii Britanii se pregateste sa publice joi detalii ale legii ”marii abrogari”, care vor demonsta cum planuiesc guvernantii sa scoata normele, regulamentele si legile europene din legislatia Regatului Unit dupa Brexit.

De asemenea, ministrii britanici au promis o tranzitie stabila in care legislatia va pune capat suprematiei judecatorilor de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, relateaza BBC News, citat de News.ro

”Marea Abrogare” va include mii de legi europene in legislatia Marii Britanii.

De asemenea, publicarea acestor detalii vine la doar o zi dupa declansarea procesului formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana.

Premierul May a declarat ca invocarea articolului 50 ”reprezinta un moment istoric si nu exista nicio cale de intoarcere”. De asemenea, aceasta a avertizat ca esecul obtinerii unui acord va slabi lupta comuna de combatere a infractiunilor si terorismului, dar aceasta amenintare nu a fost primita bine de tarile UE.

Negociatorul PE, Guy Verhofstadt, a spus ca nu va accepta nicio incercare de a negocia comertul pe baza securitatii.

”Incerc sa fiu un gentleman, deci nu utilizez si nici nu ma gandesc la cuvantul santaj atunci cand vorbesc cu o femeie”, a precizat Verhofstadt.

Parlamentul de la Londra va putea sa amendeze, abroge sau imbunatateasca legile, dupa ce acestea sunt transpuse in legislatia bitanica prin ”Marea Abrogare”.

Insa, unii ministri ar putea sa aiba puterea de a schimba legi fara aprobarea Parlamentului.

Legea ”Marii Abrogari” va face Marea Britanie o natiune ”independenta si suverana”, dupa cum a spus in repetate randuri premierul Theresa May.

Aceasta va abroga in principal Legea Comunitatilor Europene, care spune ca legislatia UE este superioara celei din Marea Britanie si va asigura retragerea din jurisdictia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Legea ”Marii Abrogari” va intra in vigoare a doua zi dupa finalizarea procesului de Brexit.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO