De ce sunt mai bune cumparaturile online. La ce trebuie sa fim atenti

Ultima actualizare: 01-08-2014 07:12

Cand mergi la piata sau la magazin, te uiti si la pretul produselor, oricat de mult ti le-ai dori. Si daca chiar vrei ceva, dar ti se pare prea scump, te mai poti targui. Intr-un fel, poti face asta si online.

Pentru asta exista site-uri de comparare a preturilor. E drept ca pe Internet nu puteti sa va targuiti ca la piata. Dar daca stiti ca vreti sa cumparati un anumit produs, un comparator o sa va arate cat costa acesta la diverse magazine online. Hai sa vedem cum functioneaza un asemenea site si la ce trebuie sa avem grija atunci cand il folosim

Sa luam un produs obisnuit, o camera foto digitala. Daca v-ati hotarat pentru un anumit model, intrati pe site si puteti scrie direct numele in bara de cautare. Veti gasi camera la care visati la mai multe magazine, la preturi diferite. La unele poate parea mai scump, dar daca va uitati cu grija, poate ca exista avantaje: pretul poate include si transportul sau poate ca e o oferta si pe langa camera primiti si o husa sau un card de memorie. La fel de bine se poate insa si sa nu aveti niciun avantaj din faptul ca e mai scump.

Daca nu v-ati hotarat pentru un anumit model, comparatorul de preturi va ajuta sa va decideti. Puteti cauta un aparat dupa anumite criterii - marca, zoom optic, rezolutie si, de ce nu, si pretul. Daca stiti ca nu vreti sa cheltuiti mai mult de 1000 de lei pe aparatul de fotografiat, nu are sens sa va uitati si la modele mai scumpe, ca sa va faceti sange rau. Asa ca alegeti doar camerele pana in 1.000 de lei, iar apoi, cand aveti o serie de modele, verificati ce preturi au in diferitele magazine online.

Nu trebuie sa sarim neaparat la ceI mai ieftin magazin. Ar putea fi diverse dezavantaje: de pilda, s-ar putea ca garantia sa nu fie tocmai serioasa. Asa ca inainte de a cumpara, cautati pe Google, intrebati-va prietenii reali sau chiar cei de pe Facebook daca au cumparat de la respectivul magazin. S-ar putea sa aveti surprize foarte placute - sau dimpotriva, sa descoperiti ca un magazin online care va atragea ca preturi are o politica de garantii extrem de dezavantajoasa.

Problemele nu sunt intotdeauna din cauza magazinului: unele pot fi chiar de la producator. De aceea comparatoarele, dar si site-urile magazinelor, au in general si recenzii, pe care nu e rau sa le cititi. Daca zece oameni scriu despre un produs ca nu e bun si nimeni nu-i contrazice, poate ar trebui sa ii ascultati, ca sa nu va treziti ca sunteti al unsprezecelea care lasa o recenzie negativa.

Sigur ca pe site-urile de comparare a produselor nu se gasesc doar camere foto. A fost doar un exemplu, in principiu puteti gasi cam orice, de la scutece pentru copii pana la bilete la spectacol. Ce e important este sa aveti grija de la ce magazin cumparati si in ce conditii de livrare si de garantie. Nu uitati ca daca sunteti nemultumit puteti returna produsul.

Despre drepturile pe care le aveti in calitate de consumator o sa va povesteasca George Buhnici in alt tutorial.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO