Nu transmiteti PIN-ul de pe cardul bancar nimanui, nici chiar bancii. Metode prin care va puteti feri de hackeri
Te ingrozeste gandul ca trebuie sa stai la coada ca sa platesti taxe pentru stat sau sa astepti minute bune la banca pentru a-i trimite bani varului de la Calarasi? Si totusi, parca nu-ti vine sa treci la Internet Banking.
Daca esti putin atent, nu risti nimic. Toate procedura e gandita ca sa nu existe riscuri pentru cei care fac plati. Intai de toate, informatiile se cripteaza inainte sa fie transmise prin Internet. Datele tale sunt mascate in spatele unui sir lung de caractere indescifrabile. Orice hacker care, sa spunem ca ar reusi sa il intercepteze, nu l-ar putea decoda. De cele mai multe ori, cine pierde bani din cont, o pateste din cauza unei greseli personale.
Daca primesti un mail ce pare ca provine de la banca si ti se cer parole, codul PIN, CNP-ul sau altceva, e clar ca e o inselatorie. Nicio banca nu iti va cere parolele sau codurile personale, sub nicio forma. Asa ca daca cineva te suna sa iti ceara aceste date sau iti da un email, nu te lasa pacalit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De multe ori, cei care se ocupa de astfel de ilegalitati habar n-au la ce banca are cont cel pe care vor sa il jefuiasca. De aceea, iti pot cere numele bancii. Iar daca te trezesti cu un mesaj care provine de la o institutie financiara cu care nu ai lucrat niciodata, nu te speria. E un text trimis la intamplare de rau facatori, in speranta ca vor gasi totusi cateva persoane care sa se potriveasca cu descrierea si care sa cada in plasa.
Inca ceva important. Nu salva datele bancare pe calculator, pentru ca e ca si cum ti-ai tine, in portofel, langa card, o hartiuta cu codul PIN. Nu radeti, inca sunt oameni care fac asta.
Incercati platile doar de la calculatorul personal sau de pe propriul telefon. Nu din Internet Cafe-uri sau de la calculatoarele prietenilor, nu de la telefoanele prietenilor. Iar dupa ce faceti plata, apasati pe log out. Sub nicio forma nu lasa calculatorul pornit cu site-ul bancii deschis in toata frumusetea lui. E ca si cum i-ati invita pe hoti sa se serveasca.
Profitati de Internet Banking ca sa va verificati des contul - e gratis, nu platiti nimic, asa cum ati plati daca l-ati verifica la ghiseu sau la bancomat. In cazul in care observati tranzactii duplicate sau de care nu va amintiti, contactati imediat banca. Vor incerca sa iti rezolve rapid problema, pentru ca nu vor ca alti clienti sa treaca prin probleme similare. In majoritatea cazurilor va primiti si banii inapoi.