Reguli de aur cand cumparati online. Nu intrati pe un site de care nu ati auzit niciodata
In primul si in primul rand, aveti grija din ce magazin cumparati. Regulile din lumea reala functioneaza si in cea online. Ati cumpara un laptop dela o ghereta de tabla doar fiindca va promite cel mai mic pret?
La fel si pe net, nu intrati pe un site de care nu ati auzit niciodata, care e plin de erori si pare facut in cinci minute doar ca pentru ca va ofera un pret bun. Chiar daca nu cumparati nimic riscati sa vi se infecteze calculatorul cu un virus sau sa vi se ia datele personale atunci cand va faceti cont. Cand vi se pare ceva dubios, puteti intreba prietenii daca au cumparat de la respectivul sau puteti cauta mai multe informatii despre el pe Google.
Conturile pe care vi le faceti pe diverse magazine online e bine sa aiba parole diferite - si, mai ales, in niciun caz sa nu aiba aceeasi parola precum cea pe care o folositi la aplicatia de online banking, la mailul personal sau la contul de Facebook. Nu puteti sti cat de sigur e site-ul magazinului si daca nu cumva cineva poate sa il sparga si va fure parola, cu care apoi sa va intre in alte conturi personale de pe Internet. Ca sa nu va complicati, nu are sens sa va faceti cont decat atunci cand chiar vreti sa cumparati ceva de la magazinul online respectiv. Daca vreti numai sa va uitati la produse, pentru asta nu e nevoie sa va lasati datele personale
Cand cumparati online, platiti pe cat posibil cu cardul. Desi la prima vedere e mai bine sa platesti ramburs, adica cu bani cash la primirea coletului, de fapt e invers. De exemplu, daca vi s-a livrat alt produs decat cel pentru care ati platit, iar magazinul refuza sa vi-l schimbe, va primiti banii inapoi daca ati platit cu cardul. Se cheama cerere de returnare a banilor si o faceti la banca care v-a emis cardul. E perfect legal si banii vi se dau inapoi chiar daca magazinul online nu vrea sa va inlocuiasca produsul sau sa va returneze suma. In schimb, daca ati platit ramburs - sunteti pe cont propriu, banca nu are cum sa va ajute. In plus, atunci cand platiti cu cardul si descurajati comertul la negru.
Atunci cand platiti pe Internet cu cardul, incercati sa platiti la comercianti care folosesc sistemul 3D Secure. In acest fel pastrati controlul asupra cumparaturilor online si eliminati riscul de frauda.
Cunoasteti-va drepturile. Daca ati cumparat online nu inseamna ca aveti mai putin drepturi decat daca ati fi cumparat de la supermarket sau de la piata. De exemplu, puteti returna produsul cumparat in 10 zile. Unele magazine mai putin serioase scriu pe site termeni si conditii care sa sperie clientul si sa-l faca sa creada ca nu poate sa returneze produsele sau sa-si ia primeasca toti banii inapoi. Nu va lasati pacaliti, fiindca in fata legii nu are nicio importanta ce scrie pe un site. Judecatorii nu dau sentinte pe baza a ce scrie pe Internet.